18. decembar 2014.18. dec 2014.
REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

BUDžET ZA NAREDNU GODINU

Na dnevnom redu 18. sednice Skupštine grada Šapca našlo se čak 37 tačaka. Svakako najznačajnije je bilo usvajanje budžeta za narednu godinu
Prva tačka koja se našla pred odbornicima bila je utvrđivanje prestanka funkcije zameniku predsednika skupštine Sretenu Radovanoviću. Ostavka, koju je Radovanović podneo iz ličnih razloga, bila je inicirana saobraćajnom nezgodom koju je nedavno izazvao u Pocerskom Pričinoviću.
Što se samog budžeta tiče, ukupni planirani prihodi su 3.071.380.232 dinara. Očekuju se prihodi 2.635.000.000 dinara, dok će 400 miliona biti preneto iz ove godine po osnovu prodaje obveznica. Prema rečima Marijane Kostadinović, načelnice odeljenja za finansije najveće učešće imaju porezi na zarade, 935 miliona, slede porezi na imovinu, 400 miliona, naknade za uređenje građevisnkog zemljišta, 358 miliona i transferna sredstva, 299 miliona dinara.
- Kada je reč o strukturi prihoda, neophodno je reći da je porez na zarade manji za 7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Razlog je što su Uredbom Vlade smanjenjem plata zaposlenih u javnom sektoru, smanjene i osnovice na koje se obračunava porez na zarade. Zbog toga smo se bazirali na povećanje izvornih prihoda na koje možemo da utičemo, a to je pre svega porez na imovinu gde ćemo se truditi da povećamo broj poreskih obveznika. Apelovaćemo na građane da svoju moralnu i zakonsku obavezu ispunjavaju time što će podneti poreske prijave, a doneta je i odluka o plaćanju poreza na zemljište, što do sada nije bio slučaj, koja će stupiti na snagu od 1. januara, rekla je načelnica Odeljenja za finansije.
Rashodna strana je i u istom iznosu. Marijana Kostadinović navodi da je raspored sredstava izvršen prvo na osnovu zakonske obaveze koju lokalne samopurave imaju u finansiranju poverenih poslova i isplate zarada zaposlenih u javnom sektoru, funkcionisanju osnovnog srednjeg i predškolskog obrazovanja, socijalne zaštite, fizičke kulture i da su u svim tim oblastima rashodi povećani 20 do 30 odsto.
- Povećanje u odnosu na prethodnu godinu je plasirano i kod Direkcije za poljoprivredu preko koje će se pomagati poljoprivrednicima. Komunalna potrošnja će se prvenstveno realizovati preko javnih preduzeća: Sportskog centra, JP za upravljanje građevinskim zemljištem, JKP „Toplana“, Direkcije za puteve, JKP „Vodovod“, JKP „Parking“. Najveća investicija planirana za narednu godinu je izgradnja bazena, rekla je Kostadinovićeva i istakla da bez obzira na smanjenje prihoda i tešku ekonomsku situaciju, skoro jedna trećina budžeta će biti utrošena u investiciona ulaganja.
Budžetska izdvajanja za poljoprivredu u narednoj godini će biti 50 odsto veća u odnosu na ovu. Predrag Srdanović iz Direkcije za poljoprivredu je naveo da će akcenat biti na unapređenju malih poljoprivrednih gazdinstava, naročito u oblasti pčelarstva, živinarstva i cvećarstva.
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović smatra da je budžet za 2015. godinu realan i izbalansiran. Kaže da su se trudili da se prema novcu ponašaju savesno.
- Želimo da ovim budžetom postignemo najveći mogući efekat za građane novcem kojim raspolažemo. Podelićemo ga ne na zarade zaposlenih u javnom sektoru, nego na veća ulaganja u obrazovanje, poljoprivredu i socijalnu zaštitu. Ti segmenti su za nas trenutno ključni. Natavićemo da poštujemo planirani razvoj grada. Jedini način da povećamo prihode u ovom trenutku je da potpomognemo privrednu aktivnost u gradu, a to ne možemo sami, potrebna nam je saradnja sa Vladom Republike Srbije, rekao je Zelenović.
Gradonačelnik je zahvalan svima koji upućuje privrednika u Šabac. Naveo je da postoje najave dolaska turskih, italijanskih i slovenačkih investitora u Šabac i dodao da se očekuje prodaja sedam parcela u Industrijskoj zoni.
Prema rečima Tanje Radovanović, člana Povereništva Srpske napredne stranke, budžet je nerealan, neodgovoran i neostvariv i da je polazna osnova u projekciji prihoda bila rashodna strana.
- SNS smatra da je vladajuća koalicija u gradu u potpunoj ekonomskoj dezorjentisanosti i da predloženim budžetom samo pokušava da ubedi javnost da je u narednoj godini moguće da potpuno posustala šabačka privreda može da napuni prihodnu stranu budžeta za više od milijardu dinara preko poreza na zaradei prihode od samostalnih delatnosti. Potpisujemo da su svesno projektovali minimalno 250 miliona dinara prihoda više nego što je to ostvarivo. Ne radi se, dakle, o tome da ne znaju, već da to svesno čine da bi pokrili sve neracionalnosti rashodne strane budžeta, istakla je Radovanovićeva.
Odbornici su usvojili i rebalans poslovanja javnih preduzeća JKP „Toplana Šabac“, JKP „Stari Grad“, JSP „Stan“ i JP „Sportski centar“. Nakon toga prihvaćeni su i programi poslovanja svih javnih preduzeća.
Direktor Centra za stručno usavršavanje u još jednom mandatu vršiće dosadašnji direktor Goran Stojićević. Nataša Anđić na još šest meseci biće V.D. direktora JP “Radio ““ televizija Šabac“.
Dragorad Tomić, V.D. direktor Apoteke “Šabac“razrešen je dužnosti, a zamenila ga je Maja Ignjatović. Takođe, V.D. direktora Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem Rade Todorović neće više obavljati ovu dužnost. Umesto njega je na šest meseci imenovan Vladimir Nedeljković.
Došlo je i do promena u pojedinim upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća, ali i nekim školskim odborima.
Većinom glasova usvojen je predlog Odluke o pravobranilaštvu grada Šapca, kao i o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata.
Izmenama i dopunama odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, pravo na naknadu troškova prevoza od mesta stanovanja do osnovne ili srednje škole može ostvariti učenik koji ima prebivalište na teritoriji grada Šapca, pod uslovom da potiče iz socijalno ugrožene porodice i nije ponavljao ni jedan razred.
Ono što je bilo primetno na ovoj sednici jeste da je odbornička grupa Odgovor za Šabac ovoga puta, umesto na “opozicionoj“ levoj strani sedela na desnoj, gde su odbornici vladajuće koalicije.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa