18. decembar 2014.18. dec 2014.
PRODATE SVE GRADSKE OBVEZNICE

TRAŽNjA ZA 50 ODSTO VEĆA OD PONUDE

Sve municipalne obveznice grada Šapca, ukupne vrednosti 400 miliona dinara, upisane su u zakonskom roku. Tražnja za dugoročnim hartijama od vrednosti, kojima se finansira rekonstrukcija gradskog bazena, bila je značajno veća od ponude
Prošlog četvrtka uspešno je okončana prva javna emisija municipalnih obveznica Grada Šapca. Sve hartije od vrednosti, u ukupnom iznosi od 400 miliona dinara su otkupljenje, a među pravnim licima koja su upisala najveći broj obveznica izdvajaju se Komercijalna, Unikredit i Čačanska banka, Beogradska berza i Brokersko dilersko društvo „M&V Investment“.
- Veoma me raduje činjenica da je Grad Šabac uspeo da proda sve obveznice. Srećan sam da je od ukupno 400 miliona dinara, kolika je vrednost emisije, oko 26 miliona dinara prikupljeno kupovinom obveznica od strane građana. Ostatak su kupile banke, korporacije i firme, a ukupna tražnja za obveznicama bila je za 50 odsto veća od ponude. To nas raduje, jer smo time dobili potvrdu da privredni subjekti imaju poverenja u naš grad, i da znaju da ulaze u posao sa pouzdanim partnerom. Zahvaljujem se predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština, koji su bili više nego dobar partner u realizaciji ovog projekta. Na nama je da sredstva prikupljena emisijom obveznica uložimo u rekonstrukciju zatvorenog bazena, koji će, uveren sam, sledećeg leta dočekati sportiste i rekreativce, rekao je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.
Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, zadovoljni su uspešno okončanim poslom, koji predstavlja pionirski poduhvat u Srbiji. Projekat emisije municipalnih obveznica zahtevao je ispunjenje strogih kriterijuma Komisije za hartije od vrednosti, čemu je prethodila i izmena zakonske regultive po pitanju emisije obveznica lokalnih samouprava.
- Ovo je bio sjajan projekat, prvi ovakve vrste u Srbiji. Bilo je dosta neizvesnosti, kako za nas tako i za predstavnike grada Šapca. Mi smo i u drugim gradovima pokušavali da nađemo partnere koji žele da emituju hartije od vrednosti, ali nas je rgadonačelnik Šapca, sa svojim saradnicima, ubedio da je vaš grad idealan za realizaciju ovog projekta. Prodaja svih obveznica je potvrda toga da smo zajedno uradili dorbu stvar, naveo je Aleksandar Bućić, iz Stalne konferencije gradova i opština.
Đorđe Staničić, sekretar Stalne konferencije gradova i opština istakao je da je primer Šapca već sledila opština Stara Pazova, a prema nezvaničnim informacijama, sledeće godine u postupak emsije municipalnih obveznica ulaze gradovi Kraljevo i Subotica. Staničić je naglasio da je veoma važno da građani shvate da kupovinom municipalnih obveznidžca finansiraju značajne projekte u svojim opštinama i gradovima. U Šapcu će sredstva služiti za izgradnju bazena, ali se na ovaj način može finansirati i izgradnja škola, zdravstvenih ustanova, saobraćajnica i drugih značajnih infrastrukturnih objekata.
- Stara Pazova emitovala je obveznice u vrednosti od 125 miliona dinara, za realizaciju tri značajna projekta na teritoriji njihove opštine. Siguran sam da će i oni, poput grada Šapca, dati primer drugim gradovima i opštinama u Srbiji po pitanju novih načina finansiranja značajnih projekata, naveo je Staničić.
Na bazi pozitivnog iskustva sa prvom emisijom municipalnih obveznica, gradonačelnik Šapca ne isključuje mogućnost da se i u budućnosti izgradnja značajnih infrastrukturnih objekata finansira na ovaj način.
- Činjenica da se po prvi put obveznice jednog grada u Srbiji nalaze na Beogradskoj berzi, govori o tome da možemo da razmišljamo o tome kako će se njima trgovati. Veoma sam zainteresovan da vidimo kako će se pozicionirati vrednost jedne šabačke obveznice na berzi. Podatak da je i sama Beogradska berza kupila značajan deo naših obveznica dokazuje da i oni imaju velika očekivanja od trgovine ovim hartijama od vrednosti. Postoji mogućnost da Skupština grada Šapca odluči da i neke druge projekte, važne za grad, finansiramo izdavanjem municipalnih obveznica, sa, siguran sam, još povoljnijim uslovima, naveo je Zelenović.
Sredstva prikupljena od prodaje obveznica koristiće se za rekonstrukciju i dogradnju zatvorenog bazena u Šapcu. Prema ugovoru, izvođači su u obavezi da do juna sledeće godine okončaju sve radove, kako bi se što pre realizovala ideja da Šabac bude grad bez neplivača.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa