18. mart 2010.18. mar 2010.
MART ““ MESEC BORBE PROTIV RAK

ODGOVORNOST NA POJEDINCU

Međunarodna unija za borbu protiv raka, već tri godine vodi kampanju koja je usmerena na sprečavanje pojave raka kroz podizanje kvaliteta zdravlja dece. Ove godine, kampanja je usmerena na saznanja o vakcinama protiv virusa koji mogu da budu prouzrokovači raka
Srbija zauzima vodeće mesto u Evropi po broju malignih oboljenja. Među ženskom populacijom najrasprostranjeniji je rak dojke i grlića materice. Oko 4.000 žena godišnje, u Srbiji, oboli od raka dojke, a 1.400 od raka grlića materice. Jedan od najčešćih malignih tumora je i tumor debelog creva, od kojeg u našoj zemlji godišnje oboli 3.800, a umre 2.300 osoba. Po postojećim podacima, u Srbiji godišnje biva otkriveno 32.000 novoobolelih slučajeva od malignih oboljenja, međutim, utehu predstavlja tvrdnja stručnjaka da se 40 odsto malignih tumora može sprečiti. Pravovremeno obavljanje pregleda ukazuje da od sedam obolelih, troje u potpunosti bivaju izlečeni, ukoliko se na vreme jave lekaru.
U mere prevencije lekari ubrajaju i preporučuju niz jednostavnih aktivnosti: prestanak pušenja i izbegavanje izloženosti duvanskom dimu, ograničeni unos alkohola, izbegavanje preterane izloženosti suncu, održavanje zdrave telesne težine koja obuhvata i izbalansiranu ishranu, redovna fizička aktivnost i zaštita od infekcija koje direktno mogu prouzrokovati rak.
U cilju prevencije i razvijanja svesti građana o značaju preventivnih pregleda, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, pokrenulo je kampanju ,,Srbija protiv raka“, čiji je cilj smanjenje broja novoobolelih i preminulih pacijenata od posledica malignih oboljenja. Kampanja, nastala 2009. godine, predstavlja nacionalni program i nije vremenski ograničena.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa