25. decembar 2014.25. dec 2014.
NOVOGODIŠNjA VEROVANjA I SUJEVERJE

CRVENI VEŠ I POLjUPCI U PONOĆ

Praznična euforija zavladala je na ulicama našeg grada. Kupovina i priprema domova za slavlje okupirala je mnoge. Ono što je manje poznato je da je većina poslova koje obavljamo kao rutinske svake godine potiče od verovanja koja sežu u daleku prošlost.
Poljupci u ponoć su način ne samo da se nekome poželi sreća, već i da se sa najbližima podeli emocija i omoguće čvršći odnosi u narednoj godini. Veruje se da ukoliko bi propustili da to uradimo naredna godina bi bila ispunjena emotivno hladnim odnosima.
Donošenje poklona je zapravo način da se nekome poželi i obezbedi blagostanje a izostanak poklona u nekim društvima, smatra se izrazom nepoštovanja i nekulture.
Obnavljanje garderobe. Mnogi odlaze u novogodišnju kupovinu kako bi kupili garderobu, koju će nositi u novogodišnjoj noći. U prošlosti se verovalo, da nošenjem nove garderobe za ovu priliku, postoji veća mogućnost da se tokom cele godine nosi nova odeća.
Muzika, vatromet i petarde. Glasni zvuci su tu da bi oterali zle duhove. Japanci u tu svrhu koriste zvona, Nemci udaraju u bubnjeve a Danci lupaju stare tanjire.
Ništa bez pečenja. U Srbiji se novogodišnja trpeza ne može zamisliti bez pečenja. Ovaj običaj je posledica narodnog verovanja da svinja simbolizuje obilje i novac, pored čega je i dinamična životinja pa se zato očekuje da će i naredna godina biti takva.
Verovanje starih Srba. Ukoliko želite da se poslužite metodama naših predaka i predvidite kakva nas godina očekuje vetar će vam poslužiti u tu svrhu. Nekada se verovalo da ako nema vetra ili ako duva sa juga godina će biti dobra, ipak ukoliko vetar duva sa istoka godina će biti ispunjena nestašicom.
NOVOGODIŠNjA SUJEVERJA
-Crveni veš donosi sreću u ljubavi.
-Osoba koja prva uđe u kuću treba da bude crnokosi muškarac, nikako plava ili riđa osoba ženskog pola.
-Deca rođena 1. januara donose sreću.
-Ništa ne raditi i ne započinjati poslove 1. januara.
D. M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa