25. decembar 2014.25. dec 2014.
RAZIGRANO I NA FOLKLORNOJ SCENI

HAJD POVEDI VESELO...

Kraj decembra je, tradicionalno, rezervisan za godišnje koncerte kada su u pitanju Ansambl narodnih igara „Hajduk Stanko“, Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ i Umetnički ansambl „Čivija“. Svoj rad na čuvanju bogate kulturne tradicije tokom proteklih godiinu dana pred šabačkom publikom, rodbinom i prijateljima, u prednovogišnjem raspoloženju, sa velikom voljom i entuzijazmom, pokazuju sa velikom ljubavlju. Dobre vibracije i nalet energije osete kako oni najmlađi tako i najstariji.
To se moglo osetiti i u prepunoj sali Šabačkog pozorišta 20. decembra gde su članovi Prvog izvođačkog ansambla ANI „Hajduk Stanko“ podigli atmosferu do usijana koreografijama iz različitih krajeva Srbije. Na programu su bile „Igre sa područja Kosova i Metohije“, „Igre sa Stare planine“, hercegovačka poskočica „Linđo“, „Srbijansko nadigravanje“, „Vranjanska svita“, „Vlaške igre“, „Šopska svita“. Narodni orkestar pod upravom Mladena Aleksića pratio je sva izvođenja izvevši i jednu svoju solo tačku.
Prvi dečji ansambl predstavio se „Kolažom igara iz Srbije“ sa kojom su 28. decembra nastupili i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Prvi put premijerno su nastupila i deca iz Folklorne sekcije iz Majura pokazavši zajedno sa starijima svoje umeće.
Ovim koncertom ANI „Hajduk Stanko“ je zaokružio svoju uspešnu godinu pokazavši sve koreografije koje su bile ključne za ponovno osvajanje prvog mesta na Međunarodnom festivalu u Grčkoj. Tokom protekle godine obišli su i Francusku i zemlje u okolini donoseći na scenu lepotu srpske tradicije i igre.
I pored pozitivne treme koja se osećala u Sportskoj hali „Zorka“ među članovima i rukovodstvom KUD „Abrašević“ u subotu, 27. decembra, na „Novogodišnjem koncertom“ pokazali su više od igre. Sa poznatom krilaticom „Kud Abrašević, tud i ja“ u predvečerje velikog jubileja, sto deset godina postojanja, igralo se i pevalo više od dva sata.
Koncert je otvoren izvođenjem nove koreografije Prvog folklornog ansambla „Moskovska noć“. Prva grupa Škole folklora izvela je „Žabarsko kolo“, a članovi Dečjeg ansambla „Igre iz Srbije“. Sekcija rekreativaca odigrala je „Igre iz Srbije“ i „Igre iz okoline Niša“, a Omladinski ansambl „Biljana platno beleše“. Novoosnovani Folklorni ansambl „Jevrem Obrenović“ iz Jevremovca predstavio se „Igrama iz Šumadije“. Usledile su „Hajd povedi veselo“ druge grupe Škole folklora, „Igre sa Stare planine“ Drugog folklornog ansambla, „Hercegovačka poskočica“, „Glamočko nemo kolo“, „Bunjevačke igre“, „Kolaž igara“ Prvog folklornog ansambla.
Tokom večeri nastupio je Narodni ansambl „Tandrčak“ pod upravom Milana Damnjanovića, Mikica Antonić otpevavši „Moj behare“ i „Andoliju“, dok je Veliki narodni orkestar KUD „Abrašević“ po upravom Ibrahima Ahmetovića izveo „Etno splet“. Koncert je završen velikim finalnim kolom.
Već naredne večeri, 28. decembra, ali u Šabačkom pozorištu zaigrali su članovi UA „Čivija“. Situacija slična ““ uzavrela, ispunjena emocijama u srcu i na licima, kako igrača tako i prisutnih u prepunoj sali koja je disala u ritmu odličnih vibracija.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa