25. decembar 2014.25. dec 2014.
PREDAVANjE U SALI ŠABAČKE CRKVE

ŽENA U CRKVI, MAJKA U PORODICI

U proteklu nedelju, na Materice, u prepunoj sali Sabornog hrama, održano je predavanje na temu “Žena u crkvi, majka u porodici“.
- Ovo što smo Vam priredili je uzdarje za najveći dar koje ste Vi prinele svetu i crkvi, a to je rađanje novog života. Jedna indijska poslovica kaže “Otac je bogatstvo, a majka božanstvo u porodici“. Zato Vaš dobri duh majke neka bdi nad Vašim porodicama, neka čuva Vašu decu i muževe, ne samo da budu čisti, siti i ugrejani telesno, nego da budu nahranjeni duhovnom hranom, da budu čisti od greha i zagrejani ljubavlju prema Bogu, drugom čoveku i svetu. Ako tako čuvate svoju porodicu, onda tako čuvate i naš narod i crkvu, ceo svet. Sve naše oči uprte su u Vas, naše majke, Vi ste zadnja linija naše odbrane, jer, mi nemamo rezervne položaje, nego Vas same, rekao je u uvodnoj reči Ilija Mitrić, starešina Sabornog hrama.
U programu su učestvovala deca iz OŠ “Jevrem Obrenović“ i hor “Sveti Jovan Bogoslov“, koji, poslednjih deset godina, uspešno vodi Snežana Ranković. Dr Milijana Savić, pedijatar iz Beograda, govorila je o Svetim majkama, o materinstvu uopšte i savremenim ženama.
- Danas su zahtevniji zadaci žene i majke, složeno je vreme, potreban je jedan novi pristup, ali, u našoj tradiciji i veri, imamo jak oslonac i dobar temelj i ima nade za nas, poruka je dr Savić, koja radi u Verskom dobrotvornom starateljstvu, u resoru Porodica, brak i vaspitanje još od 1999. godine.
Posle predavanja, podeljeni su pokloni majkama koje su troje ili više dece krstile u toku 2014. godine u Sabornom hramu u Šapcu.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa