25. decembar 2014.25. dec 2014.
DIPL. INŽ. MILOJE DRAGOJEVIĆ, DIREKTOR POLjOPRIVREDNE SAVETODAVNE STRUČNE SLUŽBE ŠABAC

DOLAZI BOLjE VREME ZA POLjOPRIVREDNIKE

Agrarna politika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine uslovila je bolji položaj poljoprivrednih proizvođača. Sve subvencije, po rečima direktora Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac dipl. inž. ratarstva Miloja Dragojevića biće isplaćene zaključno sa 31. decembrom 2014. godine. Ograničenje količine na dvadeset hektara kada je u pitanju državno zemljište suzbilo je malverzacije koje su dovodile do nezakonitog bogaćenja na štetu poljoprivrednog proizvođača.
- Najvredniji deo društva je najugroženiji. Ratrstvo bez stočarstva ne može tako da pozdravljam mere Vlade po pitanju smanjenja fonda zemljišta za subvencije. Sve te pare će biti preusmerene stočarima. Mera je izuzetna. Uspeli smo da se izborimo i za registraciju traktora na dva svedoka. Ovim putem želim da se zahvalim državnom sekretaru dr Željku Radoševiću i Veljku Đorđeviću, vođi Tima za ruralni razvoj. Izneo sam problem. Bez reči su ga prihvatili, preneli su na Vladu i to je odobreno. Sad uredba važi do 2015. Svi mogu da registruju svoje traktore po bilo kom osnovu. Takođe smo imali i problem sa registracijom prikolica od kojih većina nema ni pločice ni bilo kakav broj jer su mnoge ručni rad. Uredba će biti dopunjena tako da naši poljoprivredni proizvođači ne treba da brinu. Blagovremeno će biti obavešteni putem medija. Što se tiče 2015. godine agrarna politika zasnovaće se na podsticajima u stočarstvu, tovu jagnjadi, kozarstvu i muznim kravama. Kada su u pitanju subvencije za mleko one ostaju iste i u narednoj godini ““ rekao je direktor Dragojević.
Godina koja je na izmaku za sve je bila nepovoljna pa tako i za poljoprivredne proizvođače. Majske poplave, praćene nevoljama sa podzemnim vodama, izazvale su velike probleme ali zahvaljujući pravovremenoj intervenciji Ministarstva poljoprivrede i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac poljoprivredni proizvođači Mačvanskog okruga uspeli su da povrate deo onoga što su izgubili.
- Uvek će biti nezadovoljnih. To je normalno. Ipak, devedeset posto naših poljoprivrednih proizvođača je zadovoljno. Poljoprivredna savetodavna i stručna služba zajedno sa Direkcijom za poljoprivredu, kojoj se ovom prilikom zahvaljujem, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, uspela je da obavi obiman i težak posao. Delili smo stočnu hranu, kako kabastu tako i koncentrovanu. Procene smo vršili na terenu sa ekipama koje su bile formirane. Poljoprivredna stručna služba je radila dvadeste četiri sata. Imali smo dve smene do 16 časova i od 16 časova svakog dana. Dali smo od sebe maksimum i ja se takođe zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede koje je uspelo da nađe sredstva u ovim teškim vremenima.
Tokom cele godine poljoprivrednim proizvođačima u ovoj službi pružana je sva moguća pomoć kako po pitanju analize zemljišta, tako i po pitanju poslova koje su savesno obavljale služba za zaštitu bilja, stočarska, ratarska i voćarska služba.
- Vrata ove službe su uvek otvorena i niko ne sme da čeka. Bilo stočari, bilo ratari, voćari. Služba je uvek na raspolaganju. Po pozivu izlazi na teren. U proleće zaštita bilja je najtraženija. Svi poljoprivredni proizvođači slobodno mogu da se jave u Poljoprivrednu službu za bilo kakav problem da imaju. Izaći će im se u susret jer mi smo prva stepenica Ministarstva poljoprivrede. Nadam se da su zadovoljni. Mi smo zadovoljni i prezadovoljni njima. Nastavljamo i dalje rad i saradnju na obostrano zadovoljstvo.
Stručnost zaposlenih u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac ne dovodi se u pitanje. Njihovom boljem radu i angažovanju doprineli su i stručni seminari na Zlatiboru i Kopaoniku. Vrsni stručnjaci iz Holandije, Nemačke, Danske vršili su edukaciju svih zaposlenih.
- Posle praznika počeće zimske škole po selima. Biće zastupljeno stočarstvo, ratartsvo, voćarstvo i zaštita bilja. Veća sela biće centri za par okolnih. Imaćemo jednu edukaciju koja je baš lepo zaživela kod naših poljoprivrednih proizvođača. I oni su zainteresovani. To će se realizovati posle novogodišnjih i božićnih praznika. Nesumnjam da je želja naših poljoprivrednih proizvođača da povećaju svoju poljoprivrednu proizvodnju. Čini mi se da oni sami vide da njihov proizvod ima ko da kupi ali mora biti malo upakovaniji, da ima lepu etiketu, ambalažu koja ide na evropsko tržište. Sve će se to odraditi samo da naš poljoprivredni proizvođač stane na svoje noge. Želim im srećnu Novu godinu i Božićne praznike i da se vidimo u 2015. godini ““ poručio je direktor Dragojević.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa