25. decembar 2014.25. dec 2014.
BIBLIOTEKA ŠABAČKA

CVET DOVOLjNO SMEO DA MIRIŠE

Biblioteka šabačka, institucija koja neguje modernu tradiciju, i u toku protekle godine, potvrdila je da je ustanova koja primereno i ozbiljno radi na planu svoje misije.
Kada su u pitanju stručna usavršavanja, od nekolikih, izdvojili bismo učešće na dva Međunarodna skupa „Knjiga do dece ““ Knjiga za decu“ i „Vremeplov: dječji odjeli jučer-danas-sutra“, gde je predstavljen projekat “Rođeni za čitanje“ u okviru Biblišine ringeraje.
Od mnogobrojnih programa kulture, izdvojilo bismo nekolike: „Lutam, još vitak, sa srebrnim lukom“, izložba koja je organizovana u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije u povodu Dana državnosti, izložba Aleksandra Zografa, „Srbika“, izložba starih i retkih srpskih knjiga u povodu Dana Biblioteke i Dana evropske baštine, „Lik, portret, slika“ Zvonka Markovića, dobitnika nagrade „Igor Belohlavek“ i godišnja izložba Dečje kreativne radionice „Tragom naše tradicije“.
U toku godine koja je na iskraju, Biblioteka je obeležila 80 godina od rođenja Branka Miljkovića književno-umetničkom večeri pod nazivom „Princ vatre“. Stihove srpskog pesnika, „cveta dovoljno smelog da miriše“, govorio je dramski umetnik Nebojša Dugalić.
U okviru obležavanja stogodišnjice Velikog rata, priređena je izložba „Šabac na granici“, predavanje Sanje Petrović Teodosijević ““ „Duga senka Velikog rata“ i predstavljanje knjige „Veliki rat“ Gordane Ilić Marković. Nikako ne bismo smeli da izostavimo Naučni skup posvećen Stanislavu Vinaveru, organizovan u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, a koji je, posle mnogo godina ćutanja, vratio genijalnog Šapčanina u srpsku književnu svest.
Pored stručnog rada i programa kulture, zaposleni u Biblioteci, veliku pažnju posvećuju radu sa decom i mladima, koji, u radionicama organizovanim za njih, obogaćuju svoje znanje i usavršavaju talente.
Od Ministarstva kulture i informisanja, Biblioteci šabačkoj su odobrena sredstva za šest projekata ““ za završetak izgrade Aneksa; na Konkursu za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti nastalih u proteklih pet godina, odobrena su sredstva za dva projekta: „Šah“ Mirjane Ukropine i „Nova umetnost u novoj Biblioteci“, u okviru kojeg će nastati radovi Mural Predraga Komanovića i Gradsko ogledalo Branislava Nikolića. Takođe, zahvaljujući sredstvima iz Ministarstva, konzervirano je 20 knjiga iz fonda Stare i retke srpske knjige.
- Kada analiziramo naš stručni rad, programe kulture i projekte, mi smo veoma zadovoljni, a nadam se da je takav utisak i kulturne javnosti. Za naš najvažniji projekat - zavšetak Aneksne zgrade, od Ministarstva kulture i informisanja smo dobili osam, od Gradske uprave pet, a iz naših programskih sredstava izdvojili smo tri miliona dinara. Nadam se i duboko verujem, s obzirom da su ostali još infrastrukturni radovi, da će Aneks biti naredne godine završen. To je ono što je najvažnije, izjavila je direktorka Sonja Bokun Đinić.
Ni ove godine nisu izostala priznanja za ustanovu koja u bazi podataka ima 16.571 člana. Biblioteka šabačka je dobitnik priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ za unapređenje kulture i rada u kulturnoj industriji na nivou Mačvanskog okruga i prve nagrade na Festivalu filma o biblioteci za film „Tri, četiri, petiri SAD“.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa