25. decembar 2014.25. dec 2014.
JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE „PARKING“

TIRŠOV VENAC NAJVEĆI USPEH

Prema rečima direktora JKP „Parking“ Bojana Kalanovića, ova godina je za njih bila uspešna. Smatra da su svoj strateški cilj, održavanje komunalnog reda i kulture u oblasti mirujućeg saobraćaja, opravdali. Ove godine su se trudili, a poručuje da će tako nastaviti i u sledećoj, da omoguće da se javna parkirališta koriste na što optimalniji i efikasniji način, a u cilju najbržeg pronalaženja slobodnog parking mesta. Pored ovoga cilj im je i smanjenje broja nepropisno parkiranih vozila.
-Postigli smo viši nivo komunalnog reda na nekoliko lokacija, odnosno nekoliko ulica, gde smo uveli organizovano parkiranje. Na prvom mesto to je ulica Miloša Obilića koja je bila dvosmerna i gde se parkiranje odvijalo dvosmerno na obe strane kolovoza. Zbog toga su vrlo često stanari, ali i prolaznici imali otežano kretanje, kao i parkiranje. Dvosmerni saobraćaj smo stavili u jednosmerni režim, koji je mnogo sigurniji i bezbedniji, i organizovali smo parkiranje u dozvoljenom smeru kretanja. Druga ulica je Koste Abraševića gde se, takođe, parkiranje vršilo sa obe strane kolovoza. Sa jedne strane smo zabranili parkiranje, a sa druge počeli sa naplatom. Imali smo u vidu da se kroz tu ulicu odvija javni gradski prevoz i postoji autobusko stajalište. Ulica je i stambenog i poslovnog karaktera i frekcencija saobraćaja je izuzetno visoka, navodi Kalanović.
Najveći uspeh za JKP „Parkin“ u ovoj godini je uređenje Tiršovog venca. Kalanović ističe da je ovaj prostor bio problem grada više godina unazad, a da stanari gotovo da više nisu imali slobodnog prostora za parkiranje.
-Pored nedostajućeg parking prostora postojala je i zapuštena površina na kojoj se odvijalo spontano parkiranje pri čemu je, zbog stanja zemljišta, dolazilo i do oštećenja vozila. Na zahtev stanara, taj prostor je preuređen i izgrađeno je parkiralište kapaciteta 60 mesta. Tamo je, takođe, bio i dvosmeran saobraćaj, koji nije imao nikakvo tehničko opradanje i koji smo stavili u jednosmeran. Napravljen je i jedinstven stanarski sektor. Sada je tamo ukupni kapacitet 204 parking mesta i to zadovoljava potrebe svih stanara, smatra direktor „Parkinga“.
Preduzeće sledeće godine nastavlja sa redovnim aktivnostima, održavanjem svih javnih površina namenjenih za parkiranje kao i održavanje prateće horizontalne i vertikalne signalizacije. Planira se i novih pedesetak parking mesta, i to na prostoru iza Doma vojske.
Kalanović ističe da su uzeli u obzir tešku materijalnu situaciju i brojna poskupljenja, pa nije planirano podizanje cena ni u 2015. Godini, iako imaju cene među najnižima u Srbiji.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa