25. decembar 2014.25. dec 2014.
NARODNI MUZEJ ŠABAC

U ZNAKU OBELEŽAVANjA PRVOG SVETSKOG RATA

U Narodnom muzeju u Šapcu, proteklu godinu ispraćaju radno. U pitanju je četvrta faza radova Nove stalne postavke, koja podrazumeva sređivanje prizemlja i međusprata.
- Radićemo danas do 16 časova, a nastavljamo već drugog januara u sedam ujutru. Četvrta faza radova bi trebalo da bude gotova do 15. februara, kada prelazimo u petu, koja podrazumeva uvođenje multimedijalnih sadržaja. Programe u 2015. godini počinjemo od marta, izjavio je direktor Marko Bingulac.
Kada su u pitanju izložbe u protekloj godini, izdvojili bismo Oktobarski salon, „Nemojte nas zaboraviti“, postavku koju je videlo 20.000 posetilaca u SANU u Beogradu i „Šabac i srpska pobeda na Ceru 1914. godine“.
Bilo je izuzetnih i posećenih tribina, koje su se, uglavnom, odnosile na Veliki rat, kao što su „Revizija istorije i Veliki rat“, na kojoj je jedan od predavača bio istoričar Robert Gokl, autor dokumentarnog filma o stradanju Šapca i Mačve „Put u prošlost“; „Mlada Bosna i sarajevski atentat“, na kojoj je govorio Muharem Bazdulj; „Srbija 1914 ““ iskušenja i izazovi“, predavanje dr Dušana Batakovića, direktora Balkanološkog instituta SANU i druge.
Predstavljene su i knjige poput „Duh samoporicanja“, dr Mila Lompara, profesora Filozofskog fakulteta i „Sabornik manastira srpskih“ Pera Višnjića o kojoj je govorio Dušan Milovanović. Projektovan je dokumentarni film „U ime naroda ““ represija u Srbiji 1944-1953“, koji je izazvao veliku pažnju i snažne reakcije i dokumentarno-igrani film „Milunka Savić, heroina Velikog rata“.
U predlogu programa za narednu godinu je, između ostalog, izložba „Srpski sanitet u Prvom svetskom ratu“ u Vojnom muzeju u Beogradu. Postavka „Nemojte nas zaboraviti“ biće prezentovana u Sarajevu i Banja Luci, a „Mali Pariz“ u Podgorici, Baru i Kotoru. Ono što će biti najveći događaj za ovu ustanovu je otvaranje Nove stalne postavke u jesen 2015. godine.
- Već smo počeli sa programom za seosko područje izložbom u Prnjavoru. Planiramo da nastavimo realizaciju ovog programa u saradnji sa gradskim poverenicima u cilju decentralizacije kulture. Na redakciji „Muzeuma“ je dogovoreno da ovaj godišnjak izađe u februaru, a da tokom sledeće godine prikupljamo radove u vezi sa Jevremom Obrenovićem a u saradnji sa ostalim institucijama kulture koji će biti objavljeni u „Muzeumu“ 2016. godine. Pored toga, naglasio bih da nam je velika želja da izgradimo depoe za eksponate. To je dugoročno i zahteva velika sredstva, ali, mi imamo 10.000 eksponata koje bi trebalo adekvatno smestiti, dodao je Bingulac.
Grad je za Novu stalnu postavku izdvojio sedam, a za sadržaje u Narodnom muzeju 2, 8 miliona dinara. Ministarstvo kulture i informisanja je odobrilo sredstva u iznosu od 6 miliona dinara.
- Imali smo dobru saradnju sa svim institucijama kulture, a posebno sa Šabačkom eparhijom, zaključio je direktor.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa