25. decembar 2014.25. dec 2014.
RADE GRUJIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE

INTENZIVNA IZGRADNjA I OŽIVLjAVANjE PRIVREDE

Nakon velikog „majskog potopa“ prioritet je bio izgraditi srušene kuće. Obnovljen veći deo saobraćajnica koje vode ka Krupnju. Potpisano pismo namera sa Turcima o početku rada fabrike tekstila. Problem koji čeka na rešenje: raščišćavanje preko 600 hektara oranica od mulja
Ukoliko se osvrnemo na 2014. godinu, centralnu tačku čine majske poplave. Pored Obrenovca, kao simbol navedene katastrofe izdvojio se i Krupanj. Slike „krive“ kuće do polovine nestale usled klizišta tih dana obišle su svet. Blato i mulj su bukvano zatrpali ulice. No, odmah po prestanku kiša i po povlačenju nabujalih rečica i potoka u svoja korita pomoć je počela da stiže u rađevski kraj dok je Vlada Republike Srbije obećala pomoć prilikom obnove razrušenih objekata.
Nakon sedam meseci od katastrofe, zahvaljujući donaciji Ujedinjenih Arapskih emirata 17 ugroženih porodica uselilo se u nove kuće. U toku je intenzivna izgradnja i popravka gradskih ulica i lokalnih puteva, a nadu za privredni oporavak uliva potpisano Pismo namere sa turskim preduzetnicima, odnosno, kako navodi predsednik opštine Rade Grujić, sve se čini da se kvalitet života u Krupnju vrati na nivo pre poplava a potom i znatno unapredi.
- Početkom decembra premijer Aleksandar Vučić uručio je ključeve novih kuća za 17 porodica. Posao izgradnje objekata, donacije Ujedinjenih Arapskih emirata je išao preko Ujedinjenih nacija, pa bih iskoristio ovu priliku da im se u ime svih građana Krupnja zahvalim, a tu zahvalnost dugujemo i izvođaču radova koji je u potpunosti ispoštovao rokove i u toku samo dva meseca završio 17 domova. Trenutno su u toku radovi na još deset kuća koje su po selima oštetila klizišta. Dinamika tih radova je različita i zavisi od stepena oštećenja, ali je bitno da je njihova obnova u toku i da će poslovi u dogledno vreme biti privedeni kraju. Sredstva za izgradnju ovih kuća obezbeđena su preko fondacije Evropske unije- istakao je Rade Grujić.
Po njegovim rečima, obnova posle majskih poplava ide po planu, a tome u prilog govori i činjenica da su regionalne deonice koje vode ka Krupnju uglavnom završene, dok je rekonstrukcija saobraćajnice Krupanj-Loznica preko Stolica u toku.
- Završen je regionalni put Zavlaka-Krupanj, i Krupanj-Mačkov kamen, mada na toj deonici ka Mačkovom kamenu ima sedam klizišta koje treba sanirati a onda izasfaltirati 1.400 metara puta. Međutim, ono što je jako bitno kada govorimo o putnoj infrastrukturi je obnova puta do Loznice preko Stolica u dužini od 11 km. Predračun ovog projekta je oko četiri i po miliona evra, a radovi koje treba okončati do 1. jula za sada vrlo dobro napreduju - kaže Grujić i dalje nabraja.
- Krupanj je danas jedno veliko gradilište. Pored kuća i regionalnih puteva intenzivno se asfaltiraju lokalni putevi i ulice u gradu, potom Telekom izvodi postavljanje optičkih kablova, a vrednost tih radova je oko 100 miliona. Elektroprivreda Srbije je rekonstruisala 15 kilometara mreže i trrenutno rade četiri trafo stanice. Da bi grad bio u budućnosti bezbedan, obezbeđuje se leva obala Likodre i krpe rečna korita koja su bila regulisana.
Ono što je posebno obradovalo žitelje Krupnja u toku prethodnih meseci je interesovanje turskog privrednika za pokretanje tekstilne proizvodnje u objektu nekadašnje Krupanjke za sada je sa stranim investitorom postisano pismo o namerama, a za početak će u novoj fabrici posla biti za 150 ljudi.
- Nakon potpisivanja Pisma o namerama sa Turcima i fabrikom Džinsi, opština je prodala opremu Krupanjke i taj novac investirala u adaptaciju i rekonstrukciju hale u kojoj treba da se otvore novi proizvodni pogoni. Rok za završetak ovih radova je 30. decembar. Pripremili smo jednu salu u kojoj će se vršiti obuka radnika, a datum početka te obuke zavisi od turskih investitora. Kada obuka počne naš deo posla je završen. Za početak će posao imati 150 ljudi, ali je u planu da po oživljavanju proizvodnje ovde počne da radi još toliko osoba ““ objašnjava predsednik opštine Krupanj.
Bitna stavka u životu svake opštine je budžet. Ukupan planirani iznos prihoda za ovu godinu je 528.640,977 dinara, ali ono na šta Grujić posebno okreće pažnju se sredstva preneta iz 2014. godine.
- Prilikom raspodele bdžetskih sredstava posebnu pažnju smo posvetili izgradnji puteva u mesnim zajednicama, ali i u ulaganju u poljoprivredu, uličnu rasvetu.
Zahvalnost
Ovom prilikom želeo bih da zahvalim svim ljudima koji su u teškim trenucima bili uz Krupanj. Posebnu zahvalnost dugujemo Vladi Republike Srbije, Elektro privredi Srbije, Telekomu Srbije, Putevima Srbije, narodu i ambasadoru Ujedinjenih arapskih emirata, ljudima iz Uedinjenih nacija, izvođačima radova koji su disciplinovano poštovali rokove.
Veliki problem
Poseban problem je poljoprivreda. Imamo 663 hektara njiva zatrpanih muljem i 40 hektara zemljišta koje je voda bukvalno odnela. Tu nismo još uvek nista uradili, i bojim se da li će naši proizvođači moći da realizuju prolećnu setvu.
Jalovište na Kostajniku
Taj rudnik je privatno vlasništvo. Opština nema velikih nadležnosti a ni sredstava da taj problem reši, te je tu obavezu preuzela država. Izvođač radova je bio RTB Bor. Nova nevolja je nastala kada su brane počele opet da propuštaju ali su nedostaci otklonjeni tako da ćemo nastaviti i dalje da pratimo situaciju.
T.Trifković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa