25. decembar 2014.25. dec 2014.
CENTAR ZA SOCIJALNI RAD

POMOĆ UGROŽENIMA

Budžetom za narednu godinu previđeno je 25 miliona dinara više za socijalna davanja u odnosu na 2014. godinu
Šabački Centar za socijalni rad sa značajno većim novčanim sredstvima vodiće računa o najugroženijim građanima. Paralelno sa nastavkom realizacije projekata koji su dali dobre rezultate tokom poslednjih nekoliko godina, radiće se i na kreiranju novih usluga koje će popraviti socijalnu sliku. Odgovorna socijalna politika, prema rečima direktora Centra za socijalni rad Milana Vasića, podrazumeva uključivanje većeg broja organizacija i institucija u rešavanje problema.
- Budžet Centra za socijalni rad u 2015. godini iznosiće 120 miliona dinara, što je za 25 miliona više u odnosu na 2014. godinu. Od ukupnog iznosa oko 65 miliona dinara odnosi se na redovne aktivnosti centra, odnosno na pružanje podrške u ostvarivanju prava osobama koje su korisnici usluga Centra za sociajlni rad. Trenutno, realizujemo devet programa koji spadaju u segment redovnih aktivnosti, a radićemo i na njihovom unapređenju. Ostatak novca će biti uložen u projekte koje podržava grad Šabac, na podizanju kvaliteta usluga socijalne zaštite. Odgovorna socijalna politika podrazumev jednakost i ravnopravnost. To znači da socijalnu pomoć moraju dobiti svi oni koji imaju uslove za tu vrstu pomoći, i to da u našem gradu niko ne sme biti gladan. Za rad Narodne kuhinje u Šapcu predviđeno je 10 miliona dinara za sledeću godinu. Trenutno, više od 1.000 građana koristi usluge narodne kuhinje. Voleli bismo da se taj broj u budućnosti smanji, ali dok se to ne dogodi, uvek ćemo pomagati onima koji su najugroženiji, kaže direktor Centra za socijalni rad Milan Vasić.
Naš sagovornik dodaje da će grad i sledeće godine nastaviti projekat izgradnje socijalnih stanova. Deo stambenih jedinica će biti u vlasništvu grada, dok će drugi deo biti namenjen za otkup i zakup po specifičnim uslovima.
- Planirano je da se izgradi 36 jedinica za socijano stanovanje, a pored toga i 25 stanova za zakup i otkup. Ovaj projekat podrazumeva značajna ulaganja, zbog čega je Grad Šabac izdvojio sedam i po miliona dinara, a u čitav projekat su, osim Ministarstva za socijalni rad, uključeni i predstavnici komesarijata za izbeglice. Na ovaj način rešava se problem kolektivnog stanovanja u izbegličkom centru u varni, što je veoma važna stvar. Za izgradnju stambenog objekta grad će obezbediti parcelu, sve dozvole i priključke za strju, vodu, gas i kanalizaciju, navodi Vasić.
Grad Šabac i Centar za socijalni rad imaju veoma dobru saranju sa nevladinim organizacijama koje su uključene u projekte socijalne politike. Za finansiranje njihovih projekta predviđeno je 12 i po miliona dinara.
Za isplatu jednokratne novčane pomoći sledeće godine planirano je 13 miliona dinara. Za nabavku i raspodelu ogrevau 2015. godini predviđeno je pet miliona dinara. Nastavljamo sa ulaganjem u Dnevni boravak za decu ometenu u razvoju, u Sigurnu kuću i Kuću na pola puta, navodi Milan Vasić.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa