25. decembar 2014.25. dec 2014.
DIREKCIJA ZA POLjOPRIVREDU

POMOĆU STRATEGIJE DO RAZVOJA POLjOPRIVREDE

Prošle srede u prostorijama Direkcije za poljoprivedu održan je novogodišnji prijem za novinare, a direktor Vladimir Špegar se osvrnuo na rezultate rada godine na izmaku i rekao nešto o planovima za sledeću. Istaknuto je da je Direkcija ove godine izuzetno mnogo radila zbog majskih poplava.
- Više od 2.500 domaćinstava je dobilo pomoć i subvencije. To je veliki broj, odnosno 26 odsto od 12.430 domaćinstava koja su kod nas registrovana. Ukupno dva miliona evra pomoći je upućeno, od čega je oko 40 miliona dinara uložila Gradska uprava, a ostalo je strana pomoć. Zbog toga smo zahvalni Evropskoj uniji i različitim svetskim organizacijama za sve što su učinili za naš grad, rekao je Špegar.
Budžet grada planiran za narednu godinu predvideo je da izdvajanja za poljoprivredu budu dvostruko veća nego ove godine. Prema Špegarovim rečima, u Šapcu je poljoprivreda prepoznata kao jedna velika fabrika koja može da zaposlina hiljade ljudi.
- Naš budžet, koji je preko 80 miliona dinara, dovoljan je da se pomogne razvoj malih i opstanak najvećih. Ti najveći da budu još veći, a mali da postanu veliki, istakao je Špegar.
Najavio je da naredne godine kreću IPARD projekti zbog kojih je grad završio strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, koja će se pred lokalnom Skupštinom naći početkom proleća. Špegar kaže da će zahvaljujući njoj grad moći da aplicira za projekte i finansijska sredstva koja odobrava EU.
- Imaćemo 11 puteva subvenicija, od toga biće nekoliko starih, dok su novi razvojni, pilot projekti u pčelarstvu, cvećarstvu, kao i podrška udruženjima. Naša želja je da se proizvođači počnu udruživati i kao takvi postanu konkurentniji. Najveći projekat biće vezan za genetsko unapređenje u svinjarstvu. Poznato je da je naš kraj bogat kvalitetnim rasnim sastavom svinja i nastavićemo da radimo na tome da taj kvalitet bude još bolji. Mera koja je dala odlične rezultate je kopanje dubinskih bunara. Mislimo da je poljoprivredna proizvodnja u oblasti voćarstva i povrtarstva po tom osnovu u prethodnom periodu povećana bar pet puta, smatra Špegar.
Direktor Direkcije za poljoprivredu detaljnije je objasnio kako će izgledati ulaganje u pčelarstvo. Ljudi sa malim parcelama dobiće po pet košnica, uz to da će morati da prođu proces edukacije. Nakon tri godine korišćenja košnica i meda, košnice će dati sledećem upisanom poljoprivrednom proizvođaču. Špegar je istakao da ovo nije mera na jednu godinu, nego strategija.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa