1. januar 2015.1. jan 2015.
NOVA KNjIGA VITOMIRA BUJIŠIĆA

BAJKA O LANI

U svom književnom opusu od dvadeset sedam knjiga Vitomir Bujišić oprobao se skoro u svim književnim žanrovima. Biografije, alegorično-satirična priča, roman, priče za decu, fantastični roman izašli su ispod neumornog pera nekadašnjeg novinara i književnog poslenika. I kako to biva, bio je dovoljan samo trenutak, sudbonosni susret jednog toplog letnjeg dana, nežan dodir dečje ručice, da se rodi ideja koja se nedavno pretočila u „Bajku o Lani“.
Iz stvarnosti okupane bajkovitim trenucima na proslavi devedeset sedmog rođendana izronila je „Pesma o deda Viti“ devetogodišnje Lane Dapčević. „Bio sam prijatno iznenađen njenim nadahnućem za poeziju, a kasnije sam čitajući njene sastave i ostale pesme, o kojima ću takođe pisati u ovoj knjizi, bio potpuno oduševljen. Tada sam poželeo da se odužim Lani i odlučio se na pisanje bajke o njoj“, piše u svojoj dvadeset osmoj knjizi Vitomir Bujišić. Neprospavane noći, zamisao koja se razbuktavala, polako se pretakala na listove papira donoseći bajkovitu priču. Priču koja je nastala kao odgovor staračkog srca na detinju iskrenost.
Ovo je ne samo bajka nastala na osnovu ličnosti iz stvarnosti. Ovo je priča o lepoti jednog prijateljstva koje povezuju spisateljske nevidljive niti različite generacije. Vitomir Bujišić donosi ne samo svoj prvi korak u svet bajki već i omaž radu male Lane u kome caruju pesme i priče detinji iskrene.
Iščitavajući redove ove nadasve bajkovite priče možemo poput Karla Junga, s pravom zaključiti, da se „u svakom odraslom krije dete, a svako dete ima psihologiju odraslih“. Zato je ovo knjiga za sve generacije. Za decu, ali i za one koji su još uvek deca iako su odavno izašli iz dečjeg tela.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa