Инфо

Берза

  • aero 1.182 ▲ 6,49%
  • enhl 668 ⚫ 0,00%
  • fito 2.700 ⚫ 0,00%
  • gmon 1.700 ⚫ 0,00%
  • niis 687 ▼ -0,29%
  • tgas 11.000 ▲ 1,83%
(8. јануар 2015.)
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА КОРАК

На КОРАК до Цера

Географско дефинисање Цера је најлакше. Цер је планина са највишим врхом од 687 метара надморске висине. Налази се у западном делу Србије. Представља природну разделницу између Шапца и Лознице. Одмах и напомињем да је успостављена располућеност ове прелепе планине, на којој је свевремено замрзнут сваки друштвено одговоран развој. Исконска српска неслога, коју сам промовисао у Српску Ахилову пету, није допустила ни реализацију комплетно сачињеног урбанистичког пројекта на Широкој равни. Још увек стоји архивиран у компетентној институцији, која је и сачинитељ изузетне композиције са насловом: „ЦЕНТАР ЗА ОДМОР И РЕКРЕАЦИЈУ РАДНИКА ШАПЦА И ЛОЗНИЦЕ ““ ШИРОКА РАВАН“! Све ово је веома вредан садржај и за ГИНИСА... Већ тече и трећа деценија његовог депоновања у реномираном „ПЛАНУ“.
Војно-историјски вредновано, Цер је легендарна планина. Фасцинантна победа Срба у Првом светском рату донесе и поштовање за витешко војевање над далеко надмоћнијим непријатељем. Споменични комплекс у Текеришу безгласно и тиховано сведочи о томе.
Легендарни Цер је и митска планина. Пуно неистраженог или недовољно истраженог има у притајеној скровитости. Тројанов град и Косанин град су приче за себе, баш као и Караван сарај. Остаци и трагови древног пута, којим се путовало од Дубровника до Истанбула, још увек су на плећима и падинама Цера. Посебно је митска геолошка утроба његовог фортификацијског издигнућа на рубу Мачве, Поцерине и Подгорине.
Цер је права ВАЗДУШНА БАЊА. Оксигенација Цера је реанимирајућа. Савршени су услови за организовање рекреативне наставе и боравка у природи. Деценијама се одлазило у Боговађу, на Дивчибаре, у Баошиће, уз „вапаје“ наше планине за децом и младима. И стизања пензионера стоје у истој равни. КРЕТАЊЕ кроз његове хладовине и путање даје поуздан допринос хармонијалности наших неурогених, хормоногених и имуногених потенцијала. Није без основа Хипократова порука вазда актуелна: „КРЕТАЊЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ СВАКИ ЛЕК, А НИЈЕДАН ЛЕК НЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ КРЕТАЊЕ.“ Кретање кроз зеленило и снежну идилу Цера има исту лековитост.
Грађанска иницијатива КОРАК ће захтевати од Градске управе успостављање само једне аутобуске линије у току дана, која ће изјутра превести поклонике Цера, а у предвечерје их вратити.

Најновији број

10. јануар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa