8. januar 2015.8. jan 2015.
GRIPA U SRBIJI JOŠ UVEK NEMA

VAKCINA NAJBOLjA PREVENTIVA

Ove sezone nije još uvek evidentiran ni jedan slučaj gripa u Srbiji. Najbolja preventiva vakcinacija
Prema rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje, dr Nebojše Sofranića, poslednjih nekoliko godina epidemiološki nadzor nad gripom se vrši od prve nedelje oktobra, do 20. nedelje sledeće godine, odnosno, negde do polovine maja.
- Od početka ove sezone poslata su ukupno četiri uzorka. Ni kod jednog nije potvrđen virus gripa. Imajući u vidu izveštaje na Republičkom nivou, ni u drugim delovima Srbije virusa gripa nije bilo, ističe Sofranić i dodaje.
-Najvažnija preventivna mera je vakcinacija. Virus gripa je jedan od virusa koji ima najveće mutacije. One podrazumevaju njegova dva antitela : hemaglutinin i neuralminidaza, zbog čega i imamo npr. AH1N1. Promene jedne determinante izazivaju manje epidemije, ali ako su promenjene obe dolazi do većih epidemija. Grip AH1N1 je bio pandemiski 2009. ““ 2010. Nije ga bilo više decenija, a pre toga je sezonski bio AH3N2. Međutim, do 2010. i taj koji je bio pandemijski je postao sezonski, tako da je i on zastupljen u vakcini, kao i virus B. Virus B može da izazove kliničke forme gripa koje mogu da budu i teže, ali imaju manju mogućnost prenošenja, jer ima manje mutacije, i imunitet na njega duže traje, tri do pet godina, objašnjava Sofranić.
Kada se primi vakcina, potrebno je tri sedmice da se stvori imunitet. Poslednjih decenija vakcine su se preporučivale starijim osobama, osobama u kolektivnim smeštajima, hroničnim bolesnicima na pojedinim odeljenjima, zdravstvenim radncima i svima koji ostvaruju mnogo kontakata, kao i svima starijim od šest meseci koji imaju hronične bolesti srca, pluća, bubrega, dijabet. Međutim, Sofranić navodi da, od kada se pojavio pandemijski grip, u riziku su i trudnice, gojazni i mlađi uzrast, tako da su preporuke za vakcinaciju proširene. Ipak, ističe da odlučujuću ulogu kod predloga vakcine za trudnice ima ginekolog, a kod dece pedijatar.
-Ranije je Torlak pravio vakcinu koja je reaktogena i može da ima reakciju kao blaža forma gripa. Poslednjih godina vakcina se uvozi i ona je cepana, odnosno odvojen je samo deo virusa zadužen za imunitet. Zbog toga one ne izazivaju reakcije, kaže Nebojša Sofranić.
Grip se prenosi respiratornim putem, naročito na udaljenosti do metar i po, kao i direktnim kontaktom. Doktor upozorava da je pranje ruku od izuzetnog značaja za sprečavanje širenja gripa, kao i redovno provetravanje prostorija. Početak školske godine biće faktor rizika za pojavu oboljenja.
-Kada se osete prvi simptomi važno je ne ići na posao ili u školu, mirovati i uzimati dosta tečnosti i vitamina. Ukoliko temperatura ne prođe dva, tri dana oabezno se javiti doktoru da ne bi došlo do komlikacija, savetuje Sofranić.
Saznajemo iz sredstava jevnog informisanja da od mutiranog tipa gripa AH3N2 oboljeva veliki broj ljudi u Americi. Mi još uvek nemamo nikakvu zvaničnu informaciju o tome.
TRIHINELA U BRDARICI
Prema nezvaničnim informacijama tri osobe, koje su konzumirale meso nakon svinjokolja u jednom domaćinstvu u selu Brdarica, zaražene su trihinelom. Dvoje se nalaze u bolnici u Valjevu, gde rade, dok je jedno dete iz Šapca upućeno u Beograd.
Još pet osoba se javilo u Zavod za javno zdravlje, odakle su prosleđeni na infektologiju, a kod njih se oboljenje još nije razvilo. Oni su pod nadzorom i primaju terapiju.
Zavod za javno zdravlje čeka potvrdu iz bolnica u Beogradu i Valjevu da se radi o ovom oboljenju, da bi proglasili epidemiju, dok je Veterinarski institut potvrdio je da se u sušenom i sirovom mesu nalazi trihinela.
Milica Mijailović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa