8. januar 2015.8. jan 2015.
ZAJEDNIČKO SAOPŠTENjE ZA JAVNOST POKRETA DVERI I DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

BOŽIĆNI PROGLAS

Principi saradnje patriotskih političkih snaga
Polazeći od činjenice da nacionalno odgovornim srpskim političkim organizacijama interes Srbije jeste i mora biti uvek na prvom mestu, i da ostvarenju tog interesa treba da budu usmereni svi njihovi stavovi, odluke i mere koje preduzimaju;
Upozoravajući da se Srbija nalazi u dubokoj političkoj, ekonomskoj, moralnoj, socijalnoj i demografskoj krizi;
Imajući u vidu činjenicu da su dosadašnja usitnjenost, razjedinjenost i međusobna suprotstavljenost patriotskih političkih snaga u Srbiji doveli do toga da u Skupštini Srbije nisu zastupljene patriotske i evroskeptične političke opcije, i da samim tim u Skupštini niko ne zastupa stavove građana Srbije koji se protive ulasku Srbije u EU i NATO i ne prihvataju ekonomsku i kulturnu kolonizaciju Srbije;
Demokratska stranka Srbije, Pokret Dveri i Grupa patriotskih intelektualaca izražavaju spremnost da budu nosioci sabiranja svih patriotskih političkih snaga Srbije, koje će se okupiti oko sledećih političkih principa:
Uređenje Srbije kao jake pravne države zasnovane na demokratskim načelima. Demokratski poredak je ugrožen, državne institucije se urušavaju samovoljom vlasti, pravna država ne funkcioniše, izborni proces je na ivici regularnosti.... Jaku i delotvornu pravnu državu snažnog autoriteta stvaraćemo na zakonima koji isključivo odgovaraju pravnoj i kulturološkoj tradiciji Srbije i aktuelnim ekonomskim i socijalnim prilikama. Domaći pravni poredak mora da ima suprematiju nad normama međunarodnog prava, a ratifikovani međunarodni sporazumi moraju da budu u saglasnosti sa Ustavom. Medijske slobode se guše, onemogućen je demokratski dijalog zastupnika različitih političkih stavova. Zato je borba za jačanje slobode medija neraskidivo vezana za ostvarenje nacionalnih interesa, za oslobađanje Srbije i ostvarenje uslova da građani slobodno odlučuju o svojoj budućnosti, politici koju vlast treba da vodi i putu kojim Srbija treba da ide.
Odbrana Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Postojeći Ustav Srbije, uprkos nedostacima, predstavlja nepremostivu prepreku dezintegraciji Srbije. Zato je odbrana važećeg Ustava borba za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i brana rasparčavanju i slabljenju Srbije. Smatramo da pregovore o Kosovu i Metohiji koji se odvijaju u Briselu pod posredovanjem EU, kao i primenu antiustavnog Briselskog sporazuma, treba prekinuti i temu KiM vratiti u Savet bezbednosti UN. Sve antiustavne sporazume sklopljene po pitanju Kosova i Metohije na štetu srpskog naroda smatramo ništavnim i nakon formiranja nacionalno odgovorne vlasti poništićemo ih. Paralelno, zalažemo se za maksimalnu državnu pomoć opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Poboljšanje uslova života i porast životnog standarda građana. Godinama unazad uslovi života se pogoršavaju, standard stanovništva opada, socijalne razlike se povećavaju. Smanjenje plata i penzija i njihovo zamrzavanje na neodređen rok ovakvo stanje će dramatično pogoršati. Naša dužnost je da zajedničkim naporom izdejstvujemo promenu pogrešne državne i ekonomske politike kojima se ugrožava sam biološki opstanak srpskog naroda. Najvažniji nacionalni zadatak danas vidimo u borbi protiv bele kuge i raznim vidovima podrške jačanju nataliteta u Srbiji.
Odlučno protivljenje daljim evrointegracijama Srbije. Cena koju Srbija treba da plati ulazak u Evropsku uniju su pristajanje na razbijanje Srbije, dalje slabljenje njenog državnog jedinstva, prekid prijateljskih odnosa sa državama koji su joj istorijski saveznici i najperspektivniji trgovinski partneri, ekonomska kolonizacija, rasprodaja profitabilnih preduzeća i poljoprivrednog zemljišta. Zalažemo se za prekid primene Sporazuma o saradnji i pridruživanju sa EU i preuređivanje međusobnih odnosa u pravcu ekonomske saradnje sa pojedinačnim evropskim državama. Druge ideje o evropskoj ekonomskoj saradnji, poput predloga o stvaranju Evrope nacija i jedinstvenog ekonomskog prostora „od Lisabona do Vladivostoka“, takođe treba da budu razmotrene.
Srpske integracije. Najvažnije integracije za nas su srpske integracije, što pre svega podrazumeva političko, ekonomsko i kulturno povezivanje sa Republikom Srpskom i borbu za njeno očuvanje. Naša obaveza je i zaštita državotvornosti, nacionalnog identiteta i ljudskih prava Srba u Crnoj Gori. Posebnu pažnju posvetićemo pravima srpskog naroda i u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, kao i očuvanju nacionalnog identiteta Srba u Rasejanju i omogućavanju njihove što bliže i čvršće veze sa Maticom.
Sprečavanje ulaska Srbije u NATO. Posledice NATO agresije na SR Jugoslaviju su očigledne i dalekosežne: gubitak ljudskih života, razaranje privrede, uništavanje životne sredine i zdravlja stanovništva, otimanje Kosova i Metohije... Pored ovih, postoje i politički, ekonomski i bezbednosni razlozi zašto Srbija ne treba da postane članica NATO. Zato ćemo povesti odlučnu i otvorenu borbu za obnovu vojske i vojno-političkog suvereniteta Srbije i protiv svakog oblika neposrednog ili puzajućeg približavanja Srbije NATO paktu.
Čvrsto povezivanje sa Rusijom. Srbija ne sme da nastavi proces evrointegracija koji je vodi u izolaciju od svih ostalih zemalja sveta. Da bi Srbija imala bilo kakav izbor neophodno je činiti sve što je u našoj moći da se bilateralni politički, ekonomski, vojni i kulturni odnosi sa Rusijom, ruskim partnerima u evroazijskim integracijama i drugim prijateljskim zemljama sveta unaprede u najvećoj mogućoj meri i u obostranom interesu. U tom kontekstu neophodno je institucionalizovati odnose i pronaći adekvatan pravni okvir za učešće Srbije u projektima i programima ODKB.
Uspostavljanje dugoročno održivog koncepta ekonomskog patriotizma. Srbija treba da sve svoje resurse stavi u funkciju reindustrijalizacije i sopstvenog ekonomskog razvoja. Angažovanjem države na uspostavljanju povoljnog privrednog ambijenta razvile bi se privredne grane u kojima bi Srbija pokazala svoje komparativne prednosti i zauzela bolje mesto u međunarodnoj podeli rada. Protivimo se rasprodaji državnih javnih preduzeća i prirodnih resursa. Posebnu pažnju posvetićemo poljoprivredi, prehrambenoj industriji i selu.
Vođenje kulturne politike koja ima za cilj snaženje nacionalnog identiteta srpskog naroda. Vođenje aktivne kulturne politike mora biti usmereno ka uobličavanju srpskog stanovišta, jačanju samopoštovanja, podizanju dostojanstva, kao i stvaranju svesti o potrebi nacionalne samodiscipline. Neophodno je da se očuvaju tradicionalne vrednosti u srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini, kao i univerzalna naučna, kulturna i civilizacijska dostignuća. Posebnu brigu posvetićemo očuvanju, negovanju i zakonskoj zaštiti ćirilice. Ovo treba da postane posebna briga srpske prosvete, u kojoj treba vratiti autoritet srpskom učitelju, nastavniku i profesoru, kao i dostojanstven materijalni status. Srpski narod je nedeljiv, njegov kulturni prostor je jedinstven, a veštačka podela na „srpsko i srbijansko“ za nas je neprihvatljiva. Podrazumeva se i garantovana je Ustavom potpuna sloboda pripadnika nacionalnih manjina koje žive u Srbiji da baštine i razvijaju svoju kulturu.
Sprovođenje sistemske, neselektivne i institucionalizovane borbe protiv korupcije. Korupcija je nepremostiva prepreka ekonomskom i demokratskom razvoju države. Pored poboljšanja postojećih antikoruptivnih mehanizama, nužno je da se donesu propisi koji bi regulisali unakrsno ispitivanje porekla imovine radi njenog pravednog i progresivnog oporezivanja. Doslednom primenom ovih propisa razotkrili bi se mehanizmi nelegalnog bogaćenja tajkuna i sa njima povezanih političara i političkih stranaka, zaustavila pljačka države i uspostavila pravda.
Da zaključimo: Uslov za sprovođenje ovih političkih principa jeste smena aktuelne republičke i pokrajinske vlasti.
Dosadašnji rad i učinak aktuelnog režima na čelu sa Aleksandrom Vučićem ocenjujemo kao loš po srpske nacionalne i državne interese, a posebno katastrofalan po pitanju daljeg osiromašenja građana Srbije kroz smanjenje plata i penzija, pogubnog srljanja u EU po svaku cenu, kao i nastavka predaje Kosova i Metohije. Sličnom ocenom vrednujemo i rad Bojana Pajtića u Vojvodini, čija se politika suštinski ne razlikuje od politike republičke vlasti.
Iz svih navedenih razloga zalažemo se za formiranje što šireg opozicionog patriotskog saveza protiv režima i pozivamo druge patriotske političke snage na saradnju u borbi za vanredne izbore na svim nivoima.
Obraćamo se svima kojima je na srcu slobodna i suverena Srbija, svima koji su nezadovoljni ovom vlašću, svima koji vole Srbiju - da nam se pridruže.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa