8. januar 2015.8. jan 2015.
IN MEMORIAM

U ŠAPCU SAHRANjEN SRPSKI FILOZOF MILE SAVIĆ

U četvrtak, 8. januara, na Donjošorskom groblju u Šapcu sahranjen je srpski filozof i profesor Beogradskog univerziteta, Mile Savić, koji je preminuo posle duge i teške bolesti.
Mile Savić rođen je u Čelopeku kod Zvornika 1957. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zvorniku, a Filozofski fakultet, odsek za filozofiju, na Beogradskom univerzitetu. Na istom Fakultetu odbranio je magistarsku tezu i doktorsku disertaciju.
Od 1995. - 2003. godine radio je u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, a od 2003. godine radio je kao redovni profesor Beogradskog univerziteta na Učiteljskom fakultetu. Bio je direktor Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, glavni urednik časopisa „Filozofija i društvo“, predsednik Srpskog filozofskog društva, predsednik Saveta Kruševačke filozofsko - književne škole, član Saveta Filozofske škole Felidž Romuliana i član žirija Drugog programa Radio Beograda za knjigu godine iz oblasti estetike, teorije umetnosti i filozofije. Bio je državni sekretar u Ministarstvu nauke, direktor Fonda „Slobodan Jovanović“ i dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.
Autor je više knjiga: „Bitak i razumevanje: hermeneutika u delu Martina Hajdegera“, „Izazovi marginalnog: dometi i kritike logocentrizma u sporu moderna-postmoderna“, „Vanredno stanje“, „Politika filozofskog diskursa: praktične implikacije postmoderne filozofije“. Bio je koautor udžbenika “Filozofija za četvrti razred gimnazija i stručnih škola“. Objavio je veliki broj tekstova u filozofskim i stručnim časopisima.
Na Visokoj školi strukovnih studija u Šapcu više godina predavao je filozofiju. Generacije studenata ove škole, kao i studenti Učiteljskog fakulteta u Beogradu pamtiće ga kao izuzetnog profesora koji je suvereno vladao znanjem iz oblasti koju je predavao i koji je imao redak dar da to znanje prenese svojim studentima.
Beogradski univerzitet i srpska filozofija izgubili su jednog od najznačajnijih filozofa savremene Srbije, čije će delo biti trajno ugrađeno u istoriju naše nauke i kulture.
Bio je čovek od integriteta koji je sa izrazitim darom za toleranciju u dijalogu, dosledno i bez ikakvog kompromisa branio svoja uverenja i svoje stavove.
Na večni počinak u parceli na Donjošorskom groblju u Šapcu ispratio ga je veliki broj njegovih studenata, kolega i prijatelja iz Beograda, Zvornika i Šapca.
Bila je velika privilegija poznavati ga i čast biti sa njim prijatelj. Imao se rašta i roditi!
M. Eraković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa