8. januar 2015.8. jan 2015.
IZMEĐU REDOVA

IMA LI ZIME

Prođe i to. Kao što sve lepo brzo prolazi. A šta dolazi, videće se.
U međuvremenu se svašta dešavalo. Pred kraj godine Skupština usvajala budžet pa u žestokoj raspravi jednog poslanika izbacili iz sale zbog, kako rekoše “uličarskog ponašanja“. I dalje se naši političari ne razumeju. Navikli da mnoge probleme i dileme rešavaju po ulicama pa to preneli i u visoki državni dom.
Godina tek što je prošla a mi je još uvek analiziramo. Ako bi je rezimirali onda bi i remizirali. Jer, niko nije dobio, ali niko nije ni izgubio. Oni u vlasti morali su i da paze na državu, i da štite narod, i da udovolje stranim faktorima, ali i da sačuvaju vlast. Oni koji nisu na vlasti, morali su da rade, ili ne rade svoja posla i da se udvoravaju vlasti. Život je pun promena a opet isti.
Pa kad tako rezimiramo onu prethodnu, šta reći. Naši dragi neizbežni advokati, bez kojih Srbin ne može i za koje uvek nađe para, i oni su tražili svoja prava. Kako ih sad medijski okriviti kad i oni nekad nam mogu zatrebati. Pa učitelji, nastavnici, profesori... i oni su tražili nekakva svoja prava. A kako im sad medijski zameriti, udariće lošim ocenama po deci. Pa i doktori i njihovi pomoćnici, i oni nisu adekvatno vrednovani, pa se bune. Ajd sad njih okrivi pa im dođi pod nož. Pa i oni što nas štite i brane, i oni su tražili prava. Kako i njih okriviti za to, proradiće pendrek. Pa i oni što nam održavaju staze i puteve, ni oni nisu u sjajnom stanju, pa ko da ih okrivi, sve će nam to ostaviti da sami pokupimo. Pa i oni ... ih kad bi sve nabrajali, potrajalo bi, bolje reći “nama je sve dobro, samo ponešto i po neko nevalja“.
Prvi put od kako je školstvo u Srbiji, đaci otišli ne ocenjeni, odnosno nisu dobili knjižice. Biće u budućnosti kad ti sadašnji đaci porastu da će ocenjivati ove koji sada njih nisu ocenili. Uglavnom, neko će loše proći na ispitu.
Mi Srbi kao ludi zapeli da uđemo u tu famoznu Evropsku Uniju, a ti isti jevropejci, stari i novopečeni, otimali se da novogodišnje praznike dočekaju kod nas. Kažu da je ovde sve jeftinije. Pa gde mi onda da idemo ne bi li našli povoljnije uslove života.
Uz onu poznatu Novogodišnju čestitku u kojoj se poželi zdravlje i sreća a sve što nedostaje može se kupiti kod Kineza, dođe i nova poruka. Ušao naš čovek u kineski dućan, naravno ovih zimskih dana, i po starom srpskom običaju u znak pozdrava reče “ima li zime?“, a prodavačica odgovori “ima, 350 dinara“!
Branko Jelić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa