8. januar 2015.8. jan 2015.
KRISTINA STANKOVIĆ, ČLAN DRŽAVNOG TIMA NA 11. MEĐUNARODNOJ JUNIORSKOJ NAUČNOJ OLIMPIJADI

NAJVAŽNIJE JE IMATI CILj

Vukovac i đak generacije OŠ „Laza K. Lazarević“, danas učenica prve godine informatičkog smera Šabačke gimnazije, Kristina Stanković na 11. Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Argentini, početkom decembra prošle godine, kao deo državnog tima pokazala je da se trudom, radom i znanjem mnogo toga može postići.
- Pripreme za takmičenje u Argentini započela sam nakon Izbornog takmičenja održanog 11. oktobra. Učila sam srednjoškolsko gradivo iz biologije i hemije, dok sam fiziku samo obnavljala, jer sam se tokom leta naporno spremala za Srpsku fizičku olimpijadu. Fiziku sam učila i vežbala u školi fizike ,,Foton“ uz pomoć profesora Gorana Stanojevića, a u spremanju gradiva iz hemije i biologije pomogle su mi profesorke Šabačke gimnazije Vesna Milovanović i Slobodanka Pavlović. Bilo je najteže uskladiti školske obaveze i pripreme, a najlakše učiti ono što volim, fiziku ““ kaže Kristina.
Njenoj sreći nije bilo kraja kada je saznala da će učestvovati na takmičenju u Argentini.
- Na Olimpijadi je pored dva teorijska testa bio i eksperiment koji je od ukupno 100 bodova nosio 40. Milica i ja smo jedan dan provele u laboratoriji, ali uprkos tome, dobro smo se snašle i Srbija je ove godine ostvarila najveći broj bodova na eksperimentu do sad. Učešće na ovom takmičenju mi mnogo znači. Zadovoljna sam što se sav moj trud i rad isplatio i što sam uspela da budem deo ekipe Srbije na tako prestižnom takmičenju i što sam dokazala sebi da mogu da postignem ovakav uspeh koji će krasiti moje školovanje i biti podstrek za dalje uspehe.
Prirodne lepote Argentine su je opčinile kao i gostoljubivost domaćina.
- Posebno sam oduševljena ljudima koji su nasmejani, raspoloženi i veoma druželjubivi. Upoznala sam učesnike koji dolaze iz celog sveta, naučila dosta o njihovom načinu života i sistemu školovanja koji se dosta razlikuje od našeg. Veoma sam srećna što sam imala priliku da upoznam takve ljude i steknem brojna prijateljstva.
Iza Kristininog uspeha su godine istrajnog rada i učenja. Takmičarski duh sticala je na brojnim takmičenjima iz fizike, matematike, srpskog jezika, istorije i violine. Na prvom takmičenju iz matematike u četvrtom razredu osvojila je prvo mesto. U petom i šestom razredu osnovne škole na okružnom takmičenju bila je prva iz srpskog jezika. U šestom je učestvovala na državnom takmičenju iz matematike kao i iz fizike gde je osvojila treće mesto. U sedmom razredu bila je na državnom takmičenju iz fizike i istorije. Te godine na matematičkom turniru ,,Arhimedes“ osvojila je treću nagradu.
- Bila sam polaznik Letnje naučne škole u Istraživačkoj stanici Petnica. U osmom razredu sam učestvovala na državnom takmičenju iz matematike i na državnom takmičenju iz fizike na kojem sam osvojila drugu nagradu i plasirala se na Srpsku fizičku olimpijadu na kojoj sam osvojila prvu nagradu. Nakon Srpske fizičke olimpijade usledilo je izborno takmičenje na kojem je izabrana ekipa koja će predstavljati Srbiju na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Argentini.
Pored prirodnih nauka druga Kristinina velika ljubav je muzika. Kao đak osnovne muzičke škole ,,Mihailo Vukdragović, odsek violine, učestvovala je na brojnim takmičenjima. Prvo mesto na festivalu gudača na Ubu i treće mesto na Međunarodnom takmičenju gudača u Sremskoj Mitrovici samo su neki od njenih uspeha. Kao vukovac završila je i osnovnu muzičku školu.
- Planiram da nastavim da se takmičim iz fizike i plasiram se na Internacionalnu fizičku olimpijadu. Još nisam odlučila, ali znam da bih volela da se bavim prirodnim naukama, jer to volim. Najvažnije je imati cilj i težiti njegovom ostvarenju, truditi se i vredno raditi kao i imati dobru organizaciju i onda je uspeh neizbežan. Tokom svih takmičenja sledila sam poruku škole Foton ,,Nemoguće ne postoji, za nemoguće je potrebno samo više vremena“.
Zahvalnost Društvu fizičara Srbije koje je organizovalo pripreme na Fizičkom fakultetu u prvoj nedelji septembra za Srpsku fizičku olimpijadu izrazili su i Kristinini roditelji Jasmina i Predrag.
- Potom su vikendima organizovane pripreme za Izborno takmičenje, koje je održano 11. oktobra kada je i oformljena ekipa od 6 članova za odlazak na Internacionalnu juniorsku naučnu olimpijadu. Međutim, nakon toga do same olimpijade, 1. decembra, priprema nije bilo. Deca su se morala samostalno organizovati i, pored fizike, savladati hemiju i biologiju. Smatram da je u pripremama bilo uključeno Društvo hemičara i da je deci bio omogućen veći broj odlazaka u laboratorije zbog eksperimentalnog dela, rezultati bi bili još bolji. Gradonačelnik grada Šapca je odigrao značajnu ulogu u finansiranju avionskih karata, na čemu smo neizmerno zahvalni. Tim gestom je podstaknut i grad Niš, koji je nakon toga odlučio da finansira svoja dva učesnika. Uspeh naše dece pokazatelj je da uporan rad, dobra organizacija i jaka volja vode ka ostvarenju cilja. I drago mi je što će mnoga deca nakon ovoga krenuti njihovim stopama ““ istakla je mama Jasmina.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa