15. januar 2015.15. jan 2015.

PRAKTIČNI SAVETI

STVARČICE IZ KUHINjE KOJE UKLANjAJU PERUT
Perut je veoma čest problem koji nastaje iz mnogo razloga. Postoje razni preparati za borbu protiv ovog problema a ovde otkrijte i koja sredstva iz kuhinje mogu da vam pomognu...
Maslinovo ulje
Razlog nastanka peruti može biti i suvo teme glave. Maslinovo ulje može pomoći ukoliko ga toplog utrljate u kosu i ostavite petnaestak minuta pre pranja. Takođe je delotvorno utrljati maslinovo ulje na kožu temena i ostaviti tokom noći. Ujutru kosu isprati.
Jogurt i biber
Jogurt će blagotvorno delovati na vašu kožu glave tako što će sprečiti dalje ljuštenje, dok je biber odlično protivgljivično dejstvo. Dve kašičice mlevenog bibera pomešajte sa šoljom jogurta i nanesite na kožu glave. Ostavite da odstoji sat vremena pa isperite blagim šamponom.
Beli luk
Poseduje prirodna antibakterijska svojstva koja pomažu da se uklone bakterije prisutne na temenu. U usitnjen beli luk dodajte malo vode da biste napravili gustu i glatku smesu. Smesu zatim utrljajte u teme i ostavite otprilike pola sata. Isperite kosu blagim šamponom.

IZBORITE SE SA HRKANjEM
Dosadno hrkanje naravno ne smeta vama, ali zato izluđjuje vašeg partnera ili osobu koja spava sa vama u sobi... Uzrok može biti gojaznost, umor, alergije ili drugi zdravstveni problemi...
U ovim situacijama kao i mnogim drugim potražićemo pomoć iz prirode...
Kašika maslinovog ulja pre spavanja će učiniti da tkivo koje ometa protok vazduha postane vlažnije i na taj način smanji trenje i neprijatan zvuk prilikom disanja.
Đumbir, šolja vode i med dobri saveznici u borbi protiv hrkanja. Iseckajte parče đumbira stavite u posudu, prelijte vodom i kuvajte tri do četiri minute. Nakon toga napitak ostavite da se ohladi pet minuta i dodajte med.
Prokuvajte vodu u nju ubacite šačicu listova žalfije i malo jabukovog sirćeta, pokrijte glavu peškirom i naparavajte se desetak minuta. Ovo će delovati antiupalno i vremenom umanjiti hrkanje.
Iako ga mnogi izbegavaju zbog jakog mirisa koji se zadržava dugo posle konzumiranja, ne može se poreći da je izuzetan lek. Beli luk vam može pomoći i u slučaju hrkanja ukoliko ga jedete neposredno pre spavanja.
U velikoj meri vam može pomoći i čaj od koprive. Preporučena doza je tri čaja dnevno.

PRIRODAN TRETMAN ZA REGENERACIJU TREPAVICA
Ukoliko ste primetili da se broj vaših trepavica primetno smanjio nemojte da paničite ali proverite zbog čega je do toga došlo. Do ovog stanja u većini slučajeva dolazi prilikom korišćenja neodgovarajućih kozmetičkih preparata (maskara, krejon, mleko za skidanje šminke...ali postoje i neki nedostaci u organizmu zbog kojih dolazi do nesvakidašnjeg gubitka trepavica)...
Domaće sredstvo koje se pokazalo kao jako delotvorno možete napraviti lako, njime pospešiti rast trepavica i na taj način povratiti njihovu prirodnu gustinu...
Ono što će vam biti potrebno je:
- Kora jednog limuna,
- 20 ml ricinusovog ulja
- Sterilna posuda sa poklopcem u kome ćete čuvati ovaj serum
Način pripreme:
Oljuštite koricu limuna i iseckajte je na manje komadiće. Tako iseckanu ostavite da se osuši na vazduhu par sati. Nakon toga koricu stavite u sterilnu posudu u koju ste prethodno sipali 20 ml ricinusovog ulja. Posudu poklopite i ostavite da odstoji najmanje pet dana. Nakon toga izvadite korice i serum je spreman za upotrebu.
Serum stavljajte pred spavanje, najbolje štapićem za uši na koren trepavica. Redovno koristite ovaj tretman i rezultati će biti vidljivi već nakon tri nedelje.

NAMIRNICE KOJE SU ZDRAVIJE KADA SE PROKUVAJU
Možda niste znali, ali pojedine namirnice su mnogo zdravije kada se termički obrade...
Šargarepa
Svima je dobro poznato da je šargarepa bogata beta karotenom. Beta karoten se iz sirove šargarepe teže oslobađa, dok se kuvanjem razlaže i povećava njegova nutritivna vrednost. Zato drage domaćice kuvajte supice i čorbice u koje ćete naseckati dosta šargarepe koja je dobar čuvar vida.
Spanać
Da biste pojačali sposobnost organizma za apsorpciju nutrijenata iz ostalih namirnica jedite kuvani spanać. Pored toga on je prebogat kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, luteinom i antioksidantima poput beta karotena. Količina kalcijuma u spanaću se utrostručuje tokom termičke obrade.
Paradajz
Kuvanjem se povećava nivo likopena koji dospeva u organizam. Iz sirovog paradajza u organizam dospeva svega 4% ovog antioksidansa koji istraživanja dovode u vezu sa nižim rizikom od srčanih bolesti i kancera.
Pečurke
Pečurke je svakako zdravije prokuvati, jer ćete na taj način uništiti sve toksine koji se u njima možda nalaze ali i olakšati probavu.

ZA LEpu kosu i brŽi rast
Kako napraviti masku za kosu sa kvascem?
Maska sa kvascem će vašoj kosi dati sjajan i lepši izgled, nahraniće je i podstaći brži rast te je dobra za osobe koje imaju problema sa opadanjem kose...
Maska za kosu sa kvascem
Sipajte sadržaj pola kesice kvasca u malu posudi, dodajte 2 do 3 kašike tople vode.
Ostavi 30 minuta, pa promešajte. Nanesite na kosu, posebno umasirajte mešavinu u koren dlake. Ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim temeljno isperite toplom vodom.
Nakon tretiranja kvascem kosa brže raste, postaje jača i otpornija, zaštićena je od pucanja i znatno manje sklona opadanju.
Maska za kosu sa kvascem, uljima i medom
Pre pranja kose, umutite u posudici jedno žumance s maslinovim i malo čičkovog ulja. Dodajte malo meda i suvog pivskog kvasca. Smesu rasporedite i utrljajte po celoj kosi, umotajte kosu u kesom i ostavite minimalno pola sata. Nakon toga operite kosu. Ponavljajte postupak jednom sedmično.
Jelena Krstić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa