15. januar 2015.15. jan 2015.
NARODNA MEDICINA: TRAVARSTVO

ZDRAVLjE IZ HERCEGOVINE

Travarstvo je jedan od najstarijih načina lečenja koji su razvili svi narodi, koristeći biljke dostupne podneblju na kom su živeli. Fitoterapija podrazumeva upotrebu lekovitog bilja od kog se prave čajevi, tinkture, ekstrakti, ponekad kupke, kreme i ulja. Obično se prenosi sa kolena na koleno.
Ljubica Obradović je rođena u Hercegovini, u selu Jasoču, pokraj Mostara. Iako njena starija sestra tvrdi da je majka rodila u zbegu, 1943. godine, Ljubica radije veruje zvaničnim dokumentima prema kojima ovaj svet ugledala dve godine ranije. U Srbiju, u Kozjak pored lozničke Lešnice, došla je u goste, krajem šezdesetih godina i ostala do danas.
- Kad bi Bog ponovo sebi pravio kuću, napravio bi je u mom Jasoču. Nikada se nisam navikla na život ovde, verovala sam da ću se vratiti u svoj rodni kraj. Sve sam to prenela ovih decenija, ali, od kad mi je muž umro, moj život je nekako stao, nema više radosti u meni kao nekada. Da sam znala da će tako biti, vratila bih se ja u moju Hercegovinu, imam tamo mnogo familije, ali me je njegova smrt prevarila. Sad odem dva puta godišnje, po biljke. Tamo je drugačije podneblje, sunce jače greje...
Poznavanje trava i njihovo kombinovanje, baka Ljubica je naučila od svoje majke, a u njihovu lekovitost, potpuno se uverila kada se razbolela kao devojčica od jedanaest godina.
- Imala sam ranu na nozi koja se zagnojila i majka me je odvela u bolnicu. Tamo su hteli da mi odseku nogu, pocrnela je bila do kolena, uhvatila je gangrena, ali, majka nije dozvolila. Vratila me je kući, nabrala nekih trava i stavila na nogu. Posle nekoliko dana, rana je počela da se zatvara, lečenje je trajalo oko tri meseca. Posle toga sam prikupljala trave za majku, dobro pamtila sve što mi je govorila, a kasnije sam i sama nadograđivala znanje. Uvek prvo isprobam na sebi nešto novo što napravim, pa tek onda dajem pacijentima.
Oni koji veruju u lekovitost hercegovačkih biljaka, najčešće dolaze zbog upale sinusa.
- Uglavnom su tri terapije potrebne za sinuse, nekima i manje, zavisi od jačine upale. Uz pomoć mojih trava, lečim bronhitis i štitnu žlezdu, hemoroide, polipe, ćelavost, regulišem pritisak... Pravim vendoksin-lozove kapi za cirkulaciju, kremu protiv fleka, ožiljaka i bora. Niko se još nije požalio da mu nije pomoglo. Neki dođu kad sve prođe, vrate se da mi zahvale, a meni bude milo...
Život, i pored gubitka voljenog supruga, sa kojim je provela 44 godine, ima smisla u pomaganju drugima, u deci, unucima i praunucima. Ovih dana završava knjigu „Hercegovačke trave“, a piše i svoju biografiju, jer je, kako kaže, „završila tri životna fakulteta“.
Sa baka Ljubicom, toploj i stamenoj Hercegovki, i sam razgovor je lekovit. Za čitaoce „Glasa Podrinja“ poručuje da je najvažnije da se vole i poštuju jedni druge.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa