15. januar 2015.15. jan 2015.
USKORO U ŠTAMPI

SRPSKA VOJSKA,ORUŽJE NAŠIH POBEDA

Knjiga koja će vas učiniti ponosnim onim što ste
Ovih dana iz štampe bi trebalo da izađe knjiga Branislava V. Stankovića, zaljubljenika u istoriju i dugogodišnjeg saradnika kompanije “Novosti“ i “Politikinog zabavnika“ posvećena srpskom pešadijskom naoružanju u Prvom svetskom ratu “Srpska vojska, oružje naših pobeda“. Sa pešadijskim naoružanjem autor nas upoznaje kroz obilje podataka prikupljenih tokom tri decenije istraživačkog rada vizuelno potkrepljenih brojnim fotografijama. Ambiciozna studija oružja obogaćena je istorijskim dodatkom u kojem je tok najznačajnijih bitaka Prvog rata prikazan kroz “filmski“ narativni pristup koji prosečno maštovitog čitaoca plastično transportuje vek u nazad na lokaciju Cera, Mačkovog kamena, Kajmakčalana.
- Prvi deo knjige posvećen je istinskim zaljubljenicima u oružje. Trudio sam se da budućim čitaocima prenesem svo znanje stečeno u proteklih trideset godina. Reč je o obimnom delu, koje izučavanje pomalo zanemarene oblasti podiže na jedan viši nivo. Akcenat je stavljen na pešadijsko naoružanje, dok se kao logičan nastavak za temu sledeće knjige nameće artiljerijsko oružje - ističe autor Branislav Stanković, i napominje da je za ovu knjigu veliko interesovanje i van granica Srbije.
- U toku svog istraživačkog rada veliku pomoć sam imao od zaljubljenika u oružje iz inostranstva. Prijatelji iz Amerike, Rusije, Kanade su pomno pratili moje istraživanje i često pomagali svojim sugestijama ili fotografijama. S toga ne iznenađuje činjenica da i u ovim zemljama vlada veliko interesovanje da ova knjiga konačno ugleda svetlost dana i nađe se u prodaji, objašnjava Stanković.
Veliki broj ilustracija ovu knjigu preporučuje ne samo uskom krugu stručnjaka već i široj čitalačkoj publici. No, za njih posebnu vrednost predstavlja drugi deo publikacije posvećen najznačajnijim momentima srpske istorije.
- Nisam istoričar niti pretendujem to da budem. Pre nekoliko godina za “Kalibar“ sam uradio seriju tekstova gde sam izneo svoje viđenje toka Prvog svetskog rata zasnovano na svedočenjima učesnika. Koliko god da je sećanje promenljiva kategorija, mislim da ne postoji hroničar koji bi plastičnije opisao sam tok bitke od čoveka koji je na bojnom polju i sam stajao. Svaki trenutak proživeo. Ti srpski “super heroji“ su pre više od tri decenije postali moja životna pasija, i ova knjiga je velikim delom posvećena njima. Srbima koji su živeli pre Prvog svetskog rata, oličenjima moralnosti i svih uzvišenih ljudskih osobina, ali i mlađim naraštajima koji se interesuju za ovu temu, i za koje se nadam da će ih ova knjiga učiniti ponosnim na ono što su- ističe Stanković.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa