15. januar 2015.15. jan 2015.
Osnovci iz Šapca, Majura i Varne u Sloveniji

TOPLO GOSTOPRIMSTVO

Od 11. do 16. januara 2015. godine grupa od 25 učenika OŠ“Majur“ iz Majura i njihovi nastavnici: direktorka Draga Adakalić Tomić, psiholog Mirjana Vasić i prof. francuskog jezika Sonja Milovanović, kao i grupa od 25 učenika OŠ “Laza K. Lazarević“ iz Šapca i Varne i njihovi nastavnici: psiholog Jelica Jeremić, pedagog Mira Vilotić i prof. srpskog jezika Jelena Despotović boravili su u Sloveniji u Tolminu u Domu za školsku delatnost Soča, vaspitno - obrazovnoj ustanovi specijalizovanoj za izvođenje programa škola u prirodi.
Zabrinuti zbog katastrofe i poteškoća koje su izazvale majske poplave, Republika Slovenija je pozvala učenike iz škola sa poplavljenih područja, kako bi učestvovali u petodnevnom programu škole u prirodi u Sloveniji.
U ovaj projekat pored Srbije uključene su i Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Iz svake države u projekat je uključeno 500 učenika, koji će biti raspoređeni u 10 termina u periodu od novembra 2014. do juna 2015. godine. Svi troškovi boravka i programa su pokriveni od strane Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije, železnica Srbije i Slovenije i Grad Šabac.
Učenici su upoznati sa prirodnim i društvenim odlikama gradića Tolmin, koji ima 4. 000 stanovnika.
Izuzetni nastavnici, vrlo vešti animatori na jednostavan i deci pristupačan način, vodili su ih kroz svet biljaka i životinja toga kraja. Upoznali su ih sa soškom postrv (pastrmka), rekom Sočom, Kozlov robom (tzv. Kozjim vrhom- 426 m nadmorske visine), Tolminskom klisurom... Naučili su dosta o prirodi posmatrajući, učestvujući, osećajući je. Disali su punim plućima.
Pored ovih sadržaja, učenici su se upoznali i sa mnogim istorijskim znamenitostima ovog kraja. Svi zajedno učili smo istoriju oduševljeni Tolminskim muzejem koji hronološki predstavlja razvoj čovečanstva. Hodajući iz prostorije u prostoriju, prelazili smo iz veka uvek.
U program su bile uključene i aktivnosti socijalizacije, komunikacijskih veština i samostalnosti.
Domaćini su se potrudili da svaki minut bude isplaniran. Njihova gostoljubivost, jednostavnost, organizovanost, profesionalnost činili su da se osećamo sigurno, kao kod kuće.
Prijatan ambijent Doma Soča u večernjim satima ispunjavala je dečja graja koja je odisala zadovoljstvom zbog ispunjenog dana. U 22 časa gašenjem svetla sve je postajalo tiše, učenici su tonuli u san, odmarajući se i pripremajući se za sutrašnju novu avanturu.
Beskrajno zahvalni učenici i nastavnici, u nadi da će se ovo nezaboravno putovanje ponoviti.
Prof. srpskog jezika, Jelena Despl

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa