15. januar 2015.15. jan 2015.
ZIMSKO TRETIRANjE VOĆA

PROTIV INFEKCIJA I ŠTETOČINA

Pravilno orezano voće u toku jesenjih priprema voćnjaka za zimu osnovni je preduslov za delotvorno suzbijanje bolesti i štetočina. Kako bi preparat za suzbijanje mogao da deluje potrebno je da voćke imaju pravilno raspoređene grane. Rezidbom uklanjamo i mnoge prezimljujuće stadijume bolesti i štetočine. Kod samog prskanja mora se držati uputstava kako bi preparat bio dobro pripremljen.
- Zimsko tretiranje se ne sme izvoditi u vreme niskih temperatura jer tada lako dolazi do propadanja pupoljaka. Temperatura mora biti iznad sedam stepeni celzijusa nekoliko uzastopnoh dana. Ne smemo prskati ni za vreme vetra jer tada samo trošimo preparate. Voćka mora biti skroz „okupana“ rastvorom, kako stablo, tako i svaka grana, grančica i pupoljci. Zimsko tretiranje se vrši dok su pupoljci još zatvoreni, tj. dok ne krene infekcija. Najkasnije do polovine marta ““ ističe dipl. inž. zaštite bilja Nada Baćanović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Sva prskanja se vrše prema klimatskim prilikama zavisno od godine i kraja u kome se voćnjaci nalaze. Izbor preparata na tržištu je veliki. Preporučuje se upotreba „Crvenog“ ili „Plavog ulja“ gotove formulacije preparata, bakarni preparat - „Bakarni oksihlorid“ ili „Cuprozin 35NjP“ + „Galmin“ ““ mineralno ulje u koncentracijama koje se nalaze na uputstvu preparata.
- Kod breskve je malo drugačija situacija. Zimsko tretiranje je važno obaviti pre pojave crne tačke na pupoljcima jer je taj momenat veoma značajan za suzbijanje „taphrine deformans“, prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve. Tada reagovati sa preparatima kao što su „Ciram“, „Delan“ i drugi ““ dodaje Baćanovićeva.
Zimsko prskanje voća je najznačajnije prskanje jer se sa njim značajno redukuje infekcioni potecijal patogena i smanjuje napad štetočina za nastupajuću vegetaciju.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa