15. januar 2015.15. jan 2015.
PRVA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE KOCELjEVA U NOVOJ GODINI

USVOJEN REBALANS BUDžETA

Na prvom ovogodišnjem zasedanju lokalnog parlamenta odbornici su usvojili izmene i dopune odluke o budžetu opštine Koceljeva za tekuću godinu. Prema rečima šefa odseka za finansije Milete Kovačevića izmene se odnose na ispravku nekoliko grešaka tehničke prirode koje su se potkrale u odluci o budžetu usvojenoj polovinom decembra meseca prošle godine.
- Imali smo kratak rok od samo 5-6 dana za pripremu i izradu odluke- rekao je Kovačević i uputio izvinjenje Skupštini opštine u ime predlagača materijala.
Umesto naknade plaćamo doprinos
Na sednici je razmatrana i usvojena i odluka o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta. Prema rečima nadležnih nije reč o utvrđivanju novog nameta. Ovom odlukom je u skladu sa važećim zakonskim propisima predložena reforma dosadašnje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i uvođenje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta koji više nema karakter parafiskalnog nameta. Kako se navodi u obrazloženju ova odluka predviđa ograničenje visine doprinosa, pojednostavljivanje postupka obračuna i utvrđivanje visine doprinosa, utvrđuje oslobađanje obaveze plaćanja doprinosa za određene vrste investicija i određene dodatne pogodnosti za investitore.
- Izmene Zakona o planiranju i izgradnji tretiraju i deo koji se odnosi na građevinsko zemljište. Umesto dosadašnje reči naknada uvodi se termin doprinos. To je jedna od prvih razlika. Postoji i razlika u samom sistemu obračuna. Nema više mogućnosti da opštine same propisuju te neke jedinice za obračunavanje. Sada je osnov za obračun visine doprinosa određen tj. propisan od strane republičkog zavoda za statistiku i predstavlja poslednje zvanično saopštenje o cenama stanova novoizgradnje u Srbiji - rekao je načelnik odeljenja za urbanizam, komunalne i stambene imovinsko pravne poslove Zlatko Popović.
Za one gradove i opštine za koje podatak o prosečnoj ceni stana nije objavljen obračunava se prosečna cena obračunata za druge lokalne samouprave iz iste grupe razvijenosti. S obzirom da za opštinu Koceljeva nema objavljenog podatka, prosečna cena stana na osnovu podataka objavljenih za pet opština koje pripadaju trećoj grupi razvijenih je skoro 76 hiljada dinara. Osim ovog podatka prilikom obračunavanja doprinosa važnu ulogu igra i zona u kojoj se određeni objekat nalazi, kao i njegova namena ali i predviđeni koeficijenti koji su u koceljevačkoj opštini usvajanjem ove odluke za prvu urbanističku zonu umanjeni pet puta u odnosu na zakonski maksimum koji se do sada primenjivao.
Prema rečima Popovića postoje i pogodnosti prilikom plaćanja ovog doprinosa. Naime, za investitore koji se opredele za jednokratno plaćanje iznos doprinosa umanjuje se za 30 odsto. Ukoliko se pak odluče za odloženo, opština Koceljeva je predvidela da se određeni iznos može uplatiti u maksimalno 36 mesečnih rata.
- Na praktičnom primeru to znači sledeće: obaveza za stambeni objekat u Koceljevi površine sto kvadrata će bez ikakvog umanjenja iznositi 150 hiljada dinara. Ali u slučaju jednokratnog plaćanja umanjuje se 30 posto i to znači da iznosi 105 hiljada. Takođe su predviđena umanjenja u određenom procentu ukoliko zemljište nije potpuno komunalno opremljeno, odnosno ako nema pristupni put, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, trotoar i javnu rasvetu. Važno je istaći da će u postupku dobijanja građevinske dozvole u opštini Koceljeva investitori objekta proizvodnog karaktera i prostora u funkciji ovog proizvodnog objekta biti oslobođeni plaćanja ovog doprinosa - objasnio je Popović i istakao da je cilj da ovaj doprinos bude realan i da se podstiče legalna gradnja kao i da će se odluka primenjivati od 1. marta tekuće godine.
V. Bošković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa