15. januar 2015.15. jan 2015.
BOGATIĆ

POČEO AGRO-KARAVAN

Ovogodišnji, Agro-karavan, koji organizuje drugu godinu za redom Naučni Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, krenuo je, protekle nedelje iz Bogatića. Pored druženja uz pesmu i igru, Agro-karavan ima, pre svega edukativni značaj. Cilj je naime da se poljoprivredni proizvođači što bolje upoznaju sa najnovijim naučnim dostignućima u oblasti proizvodnje i zaštite semena raznih biljnih vrsta. A Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu ima zaista čime da se predstavi.
- Neko je rekao da smo mi prava srpska ambasada u oblasti oplemenjivanja biljnih vrsta. Oko dve trećine svega što se na poljima zeleni u Srbiji, vodi poreklo sa rimskih šančeva. Pored velikih količina kvalitetnog semena koje plasiramo u zemlji, robu izvozimo u čak 37 zemalja u svetu. Saradnja na obostrano zadovoljstvo je veoma izražena. Naši naučni radnici, čine ogroman potencijal preduzeća i stvorili su do sada 1.500 sorti i hibrida. Primera radi samo suncokreta 270, a strnih žita 400 vrsta. Konkurencija drugih svetskih kompanija, koje su ušle na naše tržište nam ne smeta. Naprotiv, čini da budemo još kvalitetniji i raznovrsniji i uvek u skladu sa novim naučnim dostignućima, kaže inženjer poljoprivrede Mladen Ignjatović, glavni organizator ove manifestacije, radnik Instituta, koji je mnogo učinio na njegovoj promociji i edukaciji zemljoradnika.
- I ovaj karavan je deo te strategije. Pripremili smo više od 500 pitanja, iz dosadašnjih dostignuća našeg Instituta, koja će siguran sam značiti mnogo u stručnom usavršavanju samih zemljoradnika. Karavan će ove godine obići čak 36 opština, a sve takmičare ocenjivaće veoma stručni žiri. Nadam se da će i kulturno zabavni program, biti zanimljiv, kao ovaj u Bogatiću, dodaje Ignjatović.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa