15. januar 2015.15. jan 2015.
ČUVAR MAČVANSKOG KULTURNOG BLAGA

FIJAKER VLADE RADOVANOVIĆA

Naglancan fijaker i konji rase lipicaner, oduvek bili obeležje porodice Radovanović u Bogatiću. Domaćin, Vlada danas uspešno nastavlja tradiciju i višestruki je pobednik velikog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu i brojnih fijakerijada širom Srbije
Porodično stablo u smislu odgajanja rasnih konja krenulo je od dede Jakova. On je služio vojsku u kraljevoj gardi, a kući, posle odsluženja vojničkog duga otadžbini, došao je sa četiri konja.
Nastavljač ugledne loze Radovanovića u Bogatiću koji su uvek voleli, a neki i odgajali trkačke konje, u ovoj porodici, danas je Vlada Radovanović. On na razne načine još iz vojničkih dana neguje ljubav prema ovim plemenitim životinjama i u tome je veoma uspešan. Kod njega je preovladala ljubav prema lipicanerima.
- Obično smo kupovali ždrebad elitnog odgoja i pedigrea iz naših priznatih ergela. Tako smo odnegovali čuvenu Zorku 3 i Lipicu 8, koju smo kao ždrebe doneli iz Vršca. Od te kobile sve je i krenulo. Osnovao sam i sopstveni Konjički klub „Euro-Mačva“ i stvorio solidne uslove za smeštaj konja na svom imanju, kaže Vlada.
U lepo uređenim stajama danas gaji dvadesetak konja. Većina su čistokrvni lipicaneri sa pedigreima. Domaćin za sve ima urednu dokumentaciju.
I rezultati, prvenstveno na velikom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i fijakerijadama širom Srbije ne izostaju. Vlada je i vlasnik preduzeća za proizvodnju mešaona stočne hrane i drugih proizvoda od metala za koje uspešno pronalazi kupce.
Za svoju dušu “podmladio“ je dva fijakera, čeze i sanke. Redovni je učesnik i nosilac najsvetlijih pehara i medalja na više fijakerijada.
- Moja kobila Lipica 8 bila je dve puta šampion, a prošle godine nosilac zlatne medalje novosadskog sajma. U 2013. osvojili smo više prestižnih nagrada na fijakerijadama u Crepaji, Lipolistu, Buđanovcima, Rumi, Pećincima, Platičevu... Uspesi nisu izostali ni 2014. godine, a uglavnom su to bile nagrade za najlepšu kobilu ili zapreg fijakerijade, kaže Vlada.
Ni za nasledstvo neće biti problema. Mlađi sin Ognjen se živo interesuje za konje i redovno je pored oca u fijakeru, a ponekad i on drži kajase. U svakom slučaju redovno hrani, poji i čisti četvoronoge lepotane štala.
Drugi sin se više interesuje za lov, dok supruga Karolina uspešno kordinira više aktivnosti.
Znatan deo prihoda porodica Vlade Radovanovića ostvaruje u mašinskoj radionici. Gaje i oko 350 komada svinja i redovno obrađuju oko 20 hektara plodnog mačvanskog zemljišta.
Pored svega ljubav prema konjima je najveća.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa