1. april 2010.1. apr 2010.
U POSETI SELjAKU DRAGANU ARNAUTOVIĆU IZ DEBRCA

ŽIVOT NA SELU NIJE BAJKA

Iako se u medijima na sav glas govori o neophodnosti razvoja privrede i sela, seljacima život postaje sve teži. Disparitet cena sirovih i prerađenih proizvoda im sve više smeta
U želji da što više saznamo o problemima seljaka, o cenama stoke, pšenice i života na selu, posetili smo porodicu Arnautović iz Debrca. U kući je vladala predpraznična atmosfera, a smeh i govor dece razveselili su nas pri ulasku. Najpre smo razgovarali sa Draganom Arnautovićem, domaćinom i ocem petoro dece(Slobodana, Bojane, Jovane, Ivane i Jelene).
- Bavim se najviše stočarstvom. Imam osam krava, bikove, telad, svinje i malo stado od desetak ovaca. Iz godine u godinu je sve teže zaraditi novac ili prodati bilo šta. Troškovi domaćinstva su ogromni, da mu se posveti, naglasio je Arnautović.
- Žito sam posejao na dva hektara zemlje, a zob na hektar i po. Imam i nešto deteline i kukuruza. Brine me i iritira to što je cena bikova bila 2 evra, a sada 1,40 i opet nemam kome da prodam. Cena prasića je nešto bolja i koštaju 200 dinara po kilogramu, dok za mleko dobijamo 15 dinara po litri, žalio se Arnautović i dodao kako je za setvu do sada izdvojio 1. 500 evra i da mu još toliko treba da je privede kraju.
- Đubrivo koje treba da bacim je 2. 000 do 3. 000 dinara, a da bih posejao sve, treba mi 300 litara nafte gde litar košta 97 dinara, pa vi vidite koliko je to. Kada je vreme žetve, neophodno je za kombajn izdvojiti 100 evra i plus gorivo platiti, a za kilogram te pšenice se ne može dobiti više od 9 dinara. Mnogi misle da je život na selu bajka, ali je realno mnogo drugačiji i iscrpljujući, rekao je Arnautović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa