Инфо

Берза

 • aero 1.692 ▲ 0,18%
 • agbc 500 ⚫ 0,00%
 • alfa 34.434 ▲ 2,48%
 • amsopb 545 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.490 ▲ 2,47%
 • enhl 690 ⚫ 0,00%
 • hmbg 510 ⚫ 0,00%
 • jesv 5.105 ▲ 2,08%
 • kmbn 1.905 ▲ 0,26%
 • niis 684 ▲ 0,74%
 • rso1488 127,40 ⚫ 0,00%
 • svrl 600 ⚫ 0,00%
(15. јануар 2015.)
И У 2015. ГОДИНИ СА НОВИМ МУРАЛИМА

ЗА ЛЕПШИ ШАБАЦ

Иако постоје тек мало више од годину дана Уметничка организација „Холодром“ током протекле 2014. године оставила је импозантан печат у Шапцу. Пројекат „Мурализација града Шапца“, покренут током јесени 2013. године, а одобрен од стране Градске управе града Шапца, на конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у култури за 2014. годину, реализован је током поменуте године.
- У 2014. години предложена су решења за три зидне површине на различитим локацијама при чему се водило рачуна да решења буду примерена типу и намени зграде на којој или поред које ће се мурал налазити, као и нешто ширем архитектонско-урбанистичком окружењу. Аутори решења у Масариковој 37, Мачванској 74 и Тргу Ђачког батаљона 12 су ликовни уметници Звонко Петровић и Јелена Гавриловић. „Холодром“ је поново конкурисао на истом конкурсу за 2015. годину, са решењима за нове мурале на новим локацијама. Аутори тих решења су Драгиша Маринковић, Јасна Дамњановић и Небојша Милутиновић. Драгиша и Јасна су докторанти на Факултету ликовних уметности у Београду на одсеку за сликарство, а Небојша је дипломирао на Факултету примењених уметности у Београду на одсеку за зидно сликарство ““ рекао је историчар уметности Филип Ковачевић, председник Уметничке организације „Холодром“.
Додатни подстицај и значај пројекат је добио и од компаније „Тиккурила Зорка“ која је младе уметника подржала донацијом потребног материјала.
- Циљ мурализације је да пројекат траје неколико година и да Шапцу донесе више репрезентативних мурала. Намера је да сви мурали буду оригинално и интелигентно осмишљени, естетски и ликовно значајни, али и довољно атрактивни, како би комуницирали са најширом публиком, становницима и гостима града. Планско спровођење пројекта омогући ће да се Шабац појави на европској мапи уметнички осликаних градова и понесе епитет „Град мурала“. Поред тога, значајан пројекат је и чињеница да су млади уметници ангажовани на некој врсти јавног посла, да им је пружена шанса да се професионално афирмишу и оставе иза себе монументална уметничка дела која су доступна свима ““ истакао је Ковачевић.
Реакције суграђана током израде мурала, по речима аутора пројекта, биле су позитивне. Застајањем, гледањем, коментарисањем и ступањем у разговор са уметницима показивали су своје симпатије дајући на тај начин подршку овој надасве креативној иницијативи „Холодрома“. Ни друштвене мреже, блогови и сајтови, нису остали имуни на оплемењивање јавног простора у Шапцу и ангажовање младих шабачких уметника. Током друге половине протекле године интензивно се говорило, полемисало, коментарисало, лајковало, а понекад и критиковало, усталасавши на тај начин локалну средину и истовремено подигавши дешавања на уметничкој и културној сцени на један виши и активнији ниво.
О. Гавриловић

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa