15. januar 2015.15. jan 2015.
I U 2015. GODINI SA NOVIM MURALIMA

ZA LEPŠI ŠABAC

Iako postoje tek malo više od godinu dana Umetnička organizacija „Holodrom“ tokom protekle 2014. godine ostavila je impozantan pečat u Šapcu. Projekat „Muralizacija grada Šapca“, pokrenut tokom jeseni 2013. godine, a odobren od strane Gradske uprave grada Šapca, na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi za 2014. godinu, realizovan je tokom pomenute godine.
- U 2014. godini predložena su rešenja za tri zidne površine na različitim lokacijama pri čemu se vodilo računa da rešenja budu primerena tipu i nameni zgrade na kojoj ili pored koje će se mural nalaziti, kao i nešto širem arhitektonsko-urbanističkom okruženju. Autori rešenja u Masarikovoj 37, Mačvanskoj 74 i Trgu Đačkog bataljona 12 su likovni umetnici Zvonko Petrović i Jelena Gavrilović. „Holodrom“ je ponovo konkurisao na istom konkursu za 2015. godinu, sa rešenjima za nove murale na novim lokacijama. Autori tih rešenja su Dragiša Marinković, Jasna Damnjanović i Nebojša Milutinović. Dragiša i Jasna su doktoranti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za slikarstvo, a Nebojša je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za zidno slikarstvo ““ rekao je istoričar umetnosti Filip Kovačević, predsednik Umetničke organizacije „Holodrom“.
Dodatni podsticaj i značaj projekat je dobio i od kompanije „Tikkurila Zorka“ koja je mlade umetnika podržala donacijom potrebnog materijala.
- Cilj muralizacije je da projekat traje nekoliko godina i da Šapcu donese više reprezentativnih murala. Namera je da svi murali budu originalno i inteligentno osmišljeni, estetski i likovno značajni, ali i dovoljno atraktivni, kako bi komunicirali sa najširom publikom, stanovnicima i gostima grada. Plansko sprovođenje projekta omogući će da se Šabac pojavi na evropskoj mapi umetnički oslikanih gradova i ponese epitet „Grad murala“. Pored toga, značajan projekat je i činjenica da su mladi umetnici angažovani na nekoj vrsti javnog posla, da im je pružena šansa da se profesionalno afirmišu i ostave iza sebe monumentalna umetnička dela koja su dostupna svima ““ istakao je Kovačević.
Reakcije sugrađana tokom izrade murala, po rečima autora projekta, bile su pozitivne. Zastajanjem, gledanjem, komentarisanjem i stupanjem u razgovor sa umetnicima pokazivali su svoje simpatije dajući na taj način podršku ovoj nadasve kreativnoj inicijativi „Holodroma“. Ni društvene mreže, blogovi i sajtovi, nisu ostali imuni na oplemenjivanje javnog prostora u Šapcu i angažovanje mladih šabačkih umetnika. Tokom druge polovine protekle godine intenzivno se govorilo, polemisalo, komentarisalo, lajkovalo, a ponekad i kritikovalo, ustalasavši na taj način lokalnu sredinu i istovremeno podigavši dešavanja na umetničkoj i kulturnoj sceni na jedan viši i aktivniji nivo.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa