22. januar 2015.22. jan 2015.
EU PODRŽAVA RAZVOJ POLjOPRIVREDE

DIREKTNA PODRŠKA AGRARU

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da će poljoprivrednici u Srbiji narednih šest godina moći da konkurišu za 175 miliona evra bespovratne pomoći koju daje Evropska unija.
U saopštenju Ministarstva ističe se da bi pomoć EU trebalo da dovede do ukupnih investicija u domaćem agrarnom sektoru od oko 400 miliona evra.
- Ovo je izuzetno dobra vest i predstavljaće značajnu pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima. Poljoprivrednici će samostalno sa svojim projektima moći da apliciraju za ova nepovratna sredstva i na taj način pospeše proizvodnju i podignu nivo konkurentnosti svojih proizvoda, kako bi mogli da pariraju evropskim farmerima, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. Ciljevi Programa su povećanje bezbednosti hrane u Srbiji i unapređenje konkurentnosti sektora poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i pomoć Srbiji da se postepeno uskladi sa standardima EU. Ukupni budžet u vrednosti od 175 miliona evra biće na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima u vidu grantova za sufinansiranje odgovarajućih investicija uz maksimalan javni doprinos od 70 odsto prihvatljivih troškova. Bogosavljević Bošković je naglasila da se na taj način poljoprivrednicima olakšava pristup izvorima finansiranja u trenutku kada im je novac najpotrebniji. Sredstva EU moći će da se investiraju u poljoprivredna gazdinstva koja proizvode mleko, meso, voć i povrće i druge useve. EU pomoć davaće se i za preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda i biće namenjena mikro, malim i srednjim preduzećima za preradu mleka, mesa, voća i povrća. Podrška će se pružati i poljoprivrednim proizvođačima koji počinju organsku proizvodnju, ali i u sprovođenju strategija lokalnog razvoja. Kako je navedeno, pomoć će biti namenjena i razviju privatnih kapaciteta za seoski turizam, a predviđena je i tehnička pomoć stručnjaka iz EU koji će domaćim vlastima pomoći u realizaciji programa. Delegacija EU u Srbiji saopštila je da će pružati finansijsku pomoć poljoprivrednom sektoru u Srbiji kroz sistem upravljanja i kontrole koji je u skladu sa standardima dobre uprave u savremenoj javnoj administraciji ekvivalentnoj sličnim organizacijama u zemljama članicama EU. Navedeno je da nadležni organi u Srbiji trenutno pripremaju ovaj sistem uz podršku EU, kao i da ta faza mora da se završi da bi prvi pozivi za podnošenje predloga mogli da se objave.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa