1. april 2010.1. apr 2010.
INTENZIVNIJU PROLEĆNU SETVU ODLAŽE KIŠA

SKUPO, SKUPLjE, NAJSKUPLjE...

Ratari znaju da bez kvalitetne setve, nema bogate žetve ali su nemoćni pred besparicom i skupoćom. Snalazi se kako ko stigne. Povoljni krediti mnogima nedostižni
Posle otopljenja snega i kiša prolećne površine su jako natopljene. To otežava ulazak teškh mašina za pripremu zemljišta. A ono nije ni dovoljno toplo za setvu kukuruza. Iz sopstvenog iskustva i po savetu stručnjaka mnogi ratari iščekuju tz. optimalni rok za setvu.
- Kukuruz ću sejati tek posle Uskrsa, kad se zemljište malo ugreje. Planirao sam za ovu kulturu više od 10 hektara, što svoje, što zemlje koju uzimam u zakup. Besparica i skupoća nas pritiskaju, a odgovorimo kako znamo i umemo. Svake godine sve teže, kaže Milan Popović zemljoradnik iz Mačvanskog Metkovića.
Lucerku su vredniji već zasejali. U tom poslu “pomažu“, čak i mobilni telefoni. Tako se dozivaju seljaci na njivi i oni koji im seju.
- Teško jeste ali verujem da mnoge plodne njive ni ovoga puta neće ostati u parlogu. Računi nam se nikako ne uklapaju. Ako koristiš olovku uvek si na šteti. S druge strane besparica je velika, računi samo pristižu. I fabriku para da imamo, malo je. Još ako nemaš svoju mehanizaciju nadrljao si, ni kačamak nećeš jesti, dodaje Negovan Smiljanić iz Belotića.
- Tvrdim vam, da pojedini istresaju i zadnje dinare iz slamarica, da bi zasejali njive. Ako to ne urade nemaju se čemu nadati, objašnjava Avram Gišić iz istog sela.
A Milorad Grujić iz Klenja ističe probleme u korišćenju kredita.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa