22. januar 2015.22. jan 2015.
TREND ODBIJANjA VAKCINA

UGROŽAVAJU DECU ZBOG POMODARSTVA

Sve je više roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu. Razlog je navodni strah od neželjenih posledica, a najčešće se pominje autizam. Na int.ernetu, odnosno društvenim mrežama i forumima, razmenjuju se informacije i iskustva.
Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, govoreći pre nekoliko dana na televiziji o ovoj temi naveo je da do sada ni jedan lekar nije uzeo učešće u antivakcinalnoj kampanji, a da je za one koji su se tako predstavljali utvrđeno da nemaju lekarsku licencu. Istakao je i da se njegovo dete redovno vakciniše, a ova tema stavljena je i pred Odbor za zdravlje Skupštine Srbije.
Prema rečima dr Nebojše Sofranića, iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, hajka protiv vakcina počela je na osnovu određenog rada iz 1998. godine, gde je jedan doktor optužio MMR vakcine za kasniji razvoj autizma. Dodaje da je naknadnom proverom taj rad demantovan, a doktor je izgubio licencu. Ipak, brojne kasnije studije koje su opovrgle tu teoriju, nisu imale istu snagu kod pripadnika antivakcinalnog lobija.
Nažalost, epilog ovakvog ponašanja je epidemija morbila, malih boginja. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, registrovano je 13 obolelih na području Šapca. Prošle sedmice se pojavila epidemija među Romima u Klenju, a ove nedelje registrovana su i još dva slučaja kod njihovih rođaka u Sinoševiću. Od istog žarišta zarazila se i jedna medicinska sestra u Bogatiću. Stotinak je obolelih na teritoriji cele Srbije, a u Bosni čak 1.800. Najviše ih je u Bijeljini, oko polovine ovog broja.
-Svetska zdravstvena organizacija je planirala eliminaciju morbila, međutim, umesto toga imamo epidemiju. Velike boginje, variola, iskorenjene su 1980. godine, zahvaljujući dobroj vakcinaciji. Čak 20 miliona stanovnika bivše Jugoslavije je vakcinisano 1972. Niko ih nije pitao pristaju li. Sve zemlje Zapadne Evrope u manjoj ili većoj meri pogađa antivakcinalni lobi. Dešavaju se epidemije bolesti kojih nije bilo dugo, na globalnom nivou, objašnjava dr Nebojša Sofranić.
ZZJZ na početku svake godine radi reviziju vakcionalne kartoteke. Ovim je ustanovljeno da na području Šapca oko 300 dece rođene 2012. i 2013. godine nije primilo vakcinu, od njih ukupno nešto više od 1.700. Još pedesetak slučajeva je zabeleženo u Loznici i pedesetak u svim ostalim opštinama okruga.
-Manje je pomodarstvo u manjim sredinama, pa je i ova pojava ređa. Ugrožava se život deteta i javno zdravlje. Nevakcinisana deca kada pođu u obdanište i školu predstavljaju rizik. Preko sebe ugrožavaju i druge. Uvek postoji oko pet odsto populacije gde postoje kontraindikacije zbog kojih ne mogu biti vakcinisani. Oni su u najvećoj opasnosti da budu zaraženi, objašnjava Sofranić.
Prema njegovim rečima, cilj vakcinacije je da obuhvati 95 odsto stanovništva, jer je u tom slučaju mala verovatnoća da dođe do epidemija, nego se mogu javiti pojedinačni slučajevi bolesti. Imunizacija na morbile se sprovodi od 1971. godine, zatim i na zauške od 1981. a od 1994. godine ova vakcina štiti i od rubeola. Sofranić navodi da se nakon preležane bolesti javlja trajni imunitet, dok vakcina štiti desetak godina ali su vakcinisani ipak manje ugroženi. Upravo zbog toga je i bitno da obuhvat imunizacije bude što veći.
-Kod malih boginja zaraznost je veoma visoka. Pre pojave vakcine broj obolelih gotovo da se poklapao sa prirodnim priraštajem. Postoji mogućnost komlikacija, upale pluća, ali i mozga, koja može dovesti i do smrtnosti. Zauške se još nisu pojavile, ali su druga potencijalna opasnost zbog izbegavanja MMR vakcine. Komplikacija je sterilitet, a takođe može da dođe do upale mozga. Rubeole su posebno opasne za trudnice, kaže Sofranić.
Kako navodi, doktori u domovima zdravlja dužni su da obavezno sprovode imunizaciju. Ukoliko to ne učine, Zakonom su za zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike predviđene sankcije. Sofranić objašnjava da su doktori dužni da obaveste sanitarnu inspekciju o onima koji su pismenim putem odbili vakcinaciju. Inspektori nakon toga podnose prijavu sudiji za prekršaje koji fizičko lice može kazniti u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara.
M. Mijailović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa