1. april 2010.1. apr 2010.
SUBVENCIONISANI KREDITI ZA GRAĐANE

PODELjENA MIŠLjENjA

Prema planu banke bi trebalo da građanima odobre 10 milijardi dinara kredita, a Ministarstvo ekonomije obezbeđuje 500 miliona za subvencionisanje kamata. Pojedinac će moći da uzme zajam do 300 hiljada dinara, na tri godine
Ako je verovati ministru ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanu Dinkiću, gotovinski i potrošački krediti namenjeni građanima, doprineće povećanju kupovne moći. Drugim rečima, zajmovima će biti podstaknuta tražnja, time i privredni razvoj. Prema nekim grubim računicama, banke bi preko kredita trebalo da plasiraju najmanje 10 milijardi dinara i još 500 miliona dinara Ministarstvo ekonomije za subvencionisanje kamata.
Bez sumnje, ova vrsta zajmova građanima je neophodna. To potvrđuju i statistički podaci o prometu. Početkom ove godine promet u trgovinama je smanjen za 12 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine, a čak za 20 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek. Na pad prometa, ovih dana, upozorio je i ministar trgovine Slobodan Milosavljević. Po njemu najveći problem domaćeg tržišta je pad prometa i niska kupovna moć.
Vest da će im biti dostupni povoljni krediti, građani su dočekali sa pomešanim osećanjima. Nekima ne pada na pamet da se više zadužuju, drugi opet smatraju da će pozajmicom zakrpiti bar one najveće rupe u kućnom budžetu.
- Ma kakav kredit, već sam uzeo pre dve godine gotovinski kredit i muku mučim da ga otplatim, kaže Milivoj Dragićević radnik. Od tog zajma platio sam nagomilane obaveze, a rata mi je sada znatno veća, zbog rasta evra. Ne smem ni da pomislim šta bi se dogodilo da ostanem bez posla. Banka me, ako zakasnim par dana, stalno zove i upozorava, kao da će propasti zbog mog mesečnog duga od 7.000 dinara. Imam dvoje dece i ženu koja sezonski radi. I da mi daju beskamatnu pozajmicu, ne bih se više usudio da je uzmem.
O kreditu ne razmišlja ni Natalija Spirovski koja je već zadužena, kako sama kaže, do guše.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa