29. januar 2015.29. jan 2015.
EKOLOŠKA SARADNjA ŠAPCA I SREMSKE MITROVICE

ZA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU

Gradski rukovodioci Sremske Mitrovice i Šapca, kao i članovi nevladinih organizacija iz ova dva mesta, održali su sastanak na kom su predstavljeni rezultati projekta upravljanja otpadom, koji je realizovan pod pokroviteljstvom Evropske unije, uz posredovanje Stalne konferencije gradova i opština.
Više od 65 odsto građana sa područja Šapca i Sremske Mitrovice koriste usluge Regionalne deponije „Srem-Mačva“. Skoro 170 tona smeća, od čega veći deo iz Šapca, svakodnevno završi na ovoj lokaciji. Podizanje nivoa svesti o pravilnom odnosu prema otpadu glavni je cilj čijem ostvarenju predstavnici dva grada teže, istaknuto je na sastanku u Sremskoj Mitrovici.
- Srećni smo jer sa kolegama iz Sremske Mitrovice delimo iste evropske vrednosti. Naš politički dogovor je da idemo ka Evropi i usvajamo evropske vrednosti, kako bi usvojili kulturu koja tamo vlada i osigurali kvalitetniji način života. Ovaj projekat je u tom duhu, i nadam se da ćemo primere dobre prakse početi da usvajamo što pre, što dinamičnije, kako bismo svojoj deci ostavili čistiju i zdraviju sredinu. Želimo da ih naučimo kako da se ophode prema prirodi, kako bi i njihovi potomci znali da čuvaju ono što imaju, naveo je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice zadovoljan je saradnjom sa predstavnicima Šapca na nedavno okončanom projektu.
- U komunikaciji i pri realizaciji dogovora nije bilo nikakvih problema. Poštovali smo predviđene procedure i čitav posao obavili u planiranim rokovima. Projekat je trajao 12 meseci, on predstavlja nastavak izgradnje Regionalne deponije „Srem-Mačva“, ali i nastavak dobrih odnosa između Sremske Mitrovice i Šapca, rekao je Janković.
Vrednost programa, koji je najvećim delom finansirala Evropska unija iznosi 158. 000 evra. Deo sredstava koji je bio predviđen za Šabac iskorišćen je za izgradnju deset zelenih, odnosno reciklažnih ostrva. Planirano je da u narednom periodu upravljanje otpadom dobije novu dimenziju, pošto se očekuje da Regionalna deponija dobije liniju za separaciju smeća.
- Uslov koji je neophodno ispuniti za dobijanje upotrebne dozvole je izgradnja linije za separaciju smeća. Sredstva za ovaj posao su obezbeđena. Radove, vredne 200 miliona dinara, finansiraće država. Na taj način, vrednost čitavog projekta Regionalna deponija „Srem-Mačva“, podiže se na skoro deset miliona evra, naveo je zamenik direktora Regionalne deponije Nebojša Popović.
U česnici sastanka posebno su se zahvalili nevladinom sektoru i ekološkim organizacijama, poput šabačkog „EKOS“, koje su bile uključene u projekat. Zajedno sa ovim udruženjima građana, predstavnici dva grada planiraju da u budućnosti još intenzivnije rade na edukaciji svih, posebno najmlađih, o temama koje se odnose na očuvanje zdrave životne sredine.
G radska uprava Šabac i EKOS prošlog petka organizovali su konferenciju za medije povodom završetka projekta “Regionalna deponija Srem-Mačva. Učestvovali su saradnici na projektu, komunalna preduzeća iz oba grada JKP “Komunalije“ iz Sremske Mitrovice, JKP “Stari Grad“ iz Šapca, nevladine organizacije EKOS iz Šapca i SM Omladinski centar iz Sremske Mitrovice. Kompletan projekat je, podsetimo, sprovela Stalna konferencija gradova i opština, a pod pokroviteljstvom Evropske unije, kroz program “Edžchange IV“.
Direktor JKP “Stari Grad“ Dragan Ninković naveo je da je uz sve prednosti koje je doneo početak rada Regionalne deponije najnepovoljnije uvećanje računa građanima za vrednost deponovanja smeća.
-To je cena koju Regionalna deponija naplaćuje javnim preduzećima. Šabac ima ubedljivo najnižu cenu iznošenja smeća na teritoriji Srbije. Sremska Mitrovica će tokom ove godine takođe povećavati cenu, ali u nekoliko puta.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa