29. januar 2015.29. jan 2015.
U MEDICINSKOJ ŠKOLI „DR ANDRA JOVANOVIĆ“ OBELEŽEN NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

NE CIGARETAMA, DA ZDRAVOM ŽIVOTU

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima prošlog petka Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Sportskim savezom i Udruženjem „EKOS“ organizovala je tribinu pod nazivom „Cigarete i sport“ za svoje učenike aktivne sportiste.
- Moj stav je „ne“ cigaretama. Trudim se da poštujem zdrav način života, ishrane, odmora, što je jako bitno za sportistu pored treninga. To je važan deo za sportistu u periodu priprema i takmičenja kako bi postizali što bolje rezultate. Izuzetno mi je drago što učestvujem u ovoj manifestaciji. Nadam se da će još više ovakvih sličnih predavanja biti u toku ove školske godine jer sam maturant. Odlična ideja i odlično predavanje za mlađe sportiste ali i za druge učenike da znaju koji je pravi način života ““ rekla je promoter Jagoda Zečević, maturantkinja Medicinske škole i najbolja sportistkinja Šapca u 2014. godini.
Koliko je uredan i zdrav način života veoma važan za jednog sportistu, kako na početku tako i na kraju karijere, pokazao je svojim primerom i proslavljeni rukometaš Mile Isaković.
- Pri kraju karijere probao sam da se bavim ovim „sportom“, što će reći duvanskim dimom. Mislim da mi je to i na kraju donelo određene zdravstvene probleme tako da sam pre šest, sedam godina imao infrakt. Pravi je momenat i pravo mesto, jer smo u školi koja propagira medicinu, a medicina i sport idu zajedno, za promociju zdravog načina života ““ istakao je Isaković.
Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“, poznata po učenicima koji postižu sjajne sportske rezultate, i na ovaj način doprinela je popularizaciji zdravih stilova života. Po rečima direktora škole doc. dr Aleksandra Pajića pet školskih timova na čelu sa profesorima koji ih vode, tokom godine organizacijom sličnih manifestacija učestvuju u borbi protiv duvanskog tima i unošenja raznih vrsta nedozvoljenih supstanci.
- Pokušavamo da alternativno kažemo da postoje mnogo lepše stvari u životu, a to je bavljenje sportom i zdravim načinom života. Dovođenjem vrhunskih sportista ali i naših učenika vrhunskih sportista želimo da pokažemo prave društvene vrednosti i doprinesemo borbi protiv duvanskog dima ““ dodao je direktor.
U prilog značaju ovakvih tribina obrazovnog karaktera koje imaju buđenje svesti kod mladih srednjoškolskog uzrasta pokazuje i poražavajuća činjenica da u Srbiji jedna trećina stanovnika puši dok su dve trećine izložene duvanskom dimu u kući i na poslu. Zbog duvana godišnje umre oko 16.000 osoba, a svakog dana naša zemlja izgubi oko četrdeset četiri života. Osvešćivanje mladih po ovom pitanju, kao i borba na bilo koji način protiv upotrebe cigareta, samo su jedan mali, ali značajni korak protiv ovog serijskog ubice koji nema milosti ni prema pušačima ni nepušačima. Zato jedno „ne“ znači mnogo života više.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa