29. januar 2015.29. jan 2015.
PRIMENA ZEMLjIŠNIH INSEKTICIDA U POVRTARSTVU

OPREZNO SA DOZIRANjEM

Štetni insekti koji u proleće napadaju rasade i mlade, tek rasađene biljke iz zemljišta kao što su žičnjaci, grčice, podgrizavajuće sovice, rovci mogu ponekad da izazovu potpune štete.
- Zemljišne štetočine, prvenstveno žičnjaci i grčice efikasno se suzbijaju zemljišnim insekticidima pri čemu treba imati u vidu da postoji bitna razlika u delovanju dve različite grupe insekticida, sistemičnih i kontaktnih. Ovi preparati imaju samo jednu zajedničku osobinu. Proizvode se po pravilu u vidu granula za direktno unošenje u zemljište uz pomoć odgovarajuće opreme ili ručno. Međutim, na ovome uglavnom završava svaka sličnost između ove dve grupe. Svaka od njih ima svojih prednosti i nedostatke tako da to treba imati u vidu prilikom izbora preparata ““ ističe dipl. inž. zaštite bilja Slobodan Gošić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Prednost sistemičnih zemljišnih insekticida kao što su preparati na bazi forata, koji nije više u upotrebi, i terbufosa je prvenstveno u tome što ih biljke usvajaju korenom iz zemljišta zajedno sa vodom i hranljivim materijama transportujući ih sprovodnim tkivom najviše obezbeđujući izvesno vreme i zaštitu nadzemnog dela biljke od insekata kao što su npr. lisne vaši.
- Nedostatak ovih proizvoda ogleda se u njihovoj visokoj otrovnosti što ih čini rizičnim za primenu, naročito kada se rasipanje granula vrši ručno. Zbog njihove sistemičnosti nivo ostataka u biljkama, posebno u ranoj proizvodnji mladog povrća, luka ili kromira, potpuno je neprihvatljiv. Ranije se dešavalo da pojedini proizvođači krompira primene nekih od ovih zemljišnih insekticida za zašitu od žičnjaka, a da je nakon toga mladi krompir tokom konzumiranja imao neprijatan miris na organofosforne insekticide ““ upozorava Gošić.
Značajan nedostatak sistemika je brzo usvajanje u biljku pri čemu u zemljištu ostaje relativno mala količina preparata u zoni korenovog sistema koje je često nedovoljna da zaštiti u dovoljnoj meri sam koren u dužem vremenskom periodu.
- Kontaktni granulirani insekticidi su našli svoje stalno mesto u povrtarskoj proizvodnji uz samo jedan nedostatak jer ne suzbijaju nadzemne štetočine pošto ih biljka ne usvaja iz zemljišta. Iako na prvi pogled ovo izgleda kao nedostatak, u stvari je, u većini slučajeva prednost, jer se pri primeni ovakvih preparata, koji po pravilu deluju kontaktno i inhalaciono (isparavanjem u zemljištu), naročito u ranoj proizvodnji (mladi krompir, luk, rotkvice) ne mogu naći tragove preparata u biljkama.
Zbog potrebe da se u prethodnoj, starijoj generaciji zemljišnih insekticida, kao što su preparati na bazi fenitrotiona ili hlorpirifosa, još više smanjuje otrovnost i obezbedi dugotrajna zaštita, poslednjih godina intenzivno se primenjuju granularni insekticidi novije generacije koji suzbijaju skoro sve vrste zemljišnih štetočina uz još dugotrajnije delovanje koje u zvaisnosti od primenjene količine iznosi i do devedeset dana od primene. Na primer, aktivna materija - teflutrin.
- Za svaki zemljišni insekticid je veoma važna mala rastvorljivost u vodi da se ne bi ispirao u donje slojeve zemljišta, a seme i koren da ostanu nezaštićeni. Takođe, veoma je bitno da se preparat čvrsto veže za čestice zemljišta i zadrži aktivnu materiju na mestu primene u zoni oko semena ili korena. Period polurazgradnje primenjenog preparata u zemljištu usled raznih faktora (klimatskih, mikroorganizama) treba da bude dovoljno dug da obezbedi sigurnu zaštitu semena ili mlade biljke ““ zaključuje Gošić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa