29. januar 2015.29. jan 2015.
APEL MAČVANSKIH STOČARA NA HITNI REŠAVANjE PROBLEMA

NISKE CENE TOVLjENIKA

Cena tovljenika je pala na 100 dinara po kilogramu a poljoprivrednici strahuju, da će biti još niža. Na svojoj farmi Ivan Mirković trenutno ima 300 svinja čijom prodajom sada ne može da pokrije ono što je uložio.
- Sve ovo je tragično, mnogo loše i stočarstvo je dovedeno do propasti. Naš kilogram tovljenika košta 170 dinara a mi ga prodajemo po 120 dinara i na svakom tovljeniku gubimo 4 do 5 hiljada dinara - kaže Ivan Mirković.
Situaciju dodatno komplikuju tovljenici, koje svakodnevno treba hraniti a novac za hranu u ovoj situaciji, teško je obezbediti.
- Ljudi su prezaduženi i dolaze da mole za hranu, da ih prehrane dok neko ne otkupi - kaže Milorad Komanović, prodavaca stočne hrane.
U Mačvi i Pocerini trenutno je u ponudi oko 50 hiljada tovljenika koje nema ko da otkupi a prema proceni stočara uskoro će ih biti i mnogo više.
- Mi apelujemo na ministarstvo da se ovaj problem reši jer ukoliko svinje pređu određenu kilažu imaćemo još većih problema sa prodajom - kaže Dragan Reljić.
Obaveze prema državi kao i krediti koje je većina poljoprivrednika podigla za hranu, moraju se izmiriti pa se svinje prodaju i po najnižim cenama.
- Ko ima svinje za prodaju, više ne pita za cenu, samo da proda- kaže Radiša Ivanić.
Prema računici poljoprivrednika cena od 167,5 dinara po kilogramu omogućila bi im samo da pokriju troškove a sa sadašnjom cenom između 100 i 110 dinara, na velikom su gubitku. Situacija nije sjajna ni kada je u pitanju uzgoj teladi, zbog čega mnogi razmišljaju da napuste stočarstvo.
- Ako se svi budemo bavili ratarstvom, onda će nam se desiti isto i sa kukuruzom i sa žitaricama. Onda ćemo davati zemlju u zakup i biti socijalni slučajevi - kaže Goran Mostić predsednik Udruženja proizvođača svinja.
Prema rečima uzgajivača, zadatak poljoprivrednika je da radi i odgaji svinje. Pošto su svoje zadatke ispoštovali, sada je red na državu, da obezbedi otkup tržišnog viška preko robnih rezervi kao i da donese odluke kojima bi se ovakve situacije sprečile u budućnosti a time i ljudima omogućilo da žive od svog rada.

D.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa