29. januar 2015.29. jan 2015.
KOCELjEVA: LOKALNI AKCIONI PLAN ZAPOŠLjAVANjA

POSAO ZA MLADE

POSAO ZA MLADE
Prema podacima NSZ ispostave u Koceljevi na evidenciji nezaposlenih se nalazi skoro 1,6 hiljada lica što je nešto više od 12 odsto od ukupnog broja stanovnika. Međutim, ovaj procenat je viši u poređenju sa brojem radno sposobnih kojih je prema poslednjem popisu oko 8,6 hiljada.
U Lokalnom akcionom planu zapošljavanja za 2015., donetom krajem prošle godine, navodi se da je i u opštini Koceljeva karakteristično neznatno smanjenje broja zaposlenih upoređujući podatke nekoliko godina unazad. To je rezultiralo da ova lokalna samouprava bude svrstana u nerazvijene opštine, odnosno da se nađe u trećoj grupi nedovoljno razvijenih gradova i opština čiji je stepen razvijenosti u rasponu od 60 do 80 odsto republičkog proseka.
Krajem prošle godine u ovoj opštini registrovano je oko 260 preduzetničkih radnji kao i skoro sto preduzeća, od kojih se najveći broj nalazi u sedištu opštine. Za 2014. godinu je karakteristično smanjenje broja prijavljenih preduzetničkih radnji, dok je broj odjavljenih na nivou iz prethodnih godina.
Razvoj privrede je jedan od osnovnih ciljeva ove opštine koja želi da kroz transparentan i investiciono prijateljski okvir stvori uslove u kojima investitor može da sagleda sve mogućnosti i rizike srednjoročnih i dugoročnih odluka. Osim donošenja strategija, odluka i planova koceljevačka opština je infrastrukturno opremila i industrijsku zonu u kojoj su već realizovane dve investicije. Nadležni smatraju da je na taj način stvorena povoljna poslovna klima za razvoj novih investicija.
U toku ove godine koceljevačka opština će akcenat staviti na poboljšanje uslova za zapošljavanje mladih i smanjivanje njihove nezaposlenosti, zatim na uključivanje teže zapošljivih kategorija a posebno lica sa invaliditetom i dugoročno nezaposlenih, kao i na podršku otvaranju novih radnih mesta.
U ovogodišnjem lokalnom budžetu planirana su sredstva u iznosu od tri miliona dinara za finansiranje programa ili mera aktivne politike zapošljavanja od kojih će 2,3 miliona biti usmereno za javne radove, dok će preostalim iznosom biti finansirana stručna praksa.
Realizacijom ovih mera planira se zapošljavanje oko 20 lica kroz projekat javnih radova i oko šest u okviru stručne prakse.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa