5. februar 2015.5. feb 2015.
PREDSTAVNICI EKOS UČESNICI DVODNEVNOG KONSULTATIVNOG SASTANKA NA TARI

UMREŽAVANjE

Projekat “Razvoj inkluzivnog monitoringa u zaštićenim područjima Zapadne Srbije“
Mreža razvojnih inicijativa Logosfera i Odred izviđača Bajina Bašta, uz podršku Regionalnog centra za Centralnu i Ističnu Evropu (REC), organizovali su dvodnevni konsultativni sastanak na Tari u okviru realizacije projekta “Razvoj inkluzivnog monitoringa u zaštićenim područjima Zapadne Srbije“. Cilj je bio da se okupe upravljači zaštićenih područja koja se nalaze na ovoj teritoriji, njihove rendžerske službe i predstavnici organizacija civilnog društva kako bi se, uz razmenu iskustava, uključili u problematiku i doneli zaključke za poboljšanje stanja u ovoj oblasti. U diskusiji je učestvovalo više od 50 učesnika iz većine gradova i opština Zapadne Srbije među kojima su bili i predstavnici šabačkog EKOS Olivera Vasić Kikanović, diplomirani geograf i Darko Berić, portparol udruženja.
Na dvodnevnom konsultativnom sastanku upriličenom u hotelu “Omorika“ na Tari, polemisalo se na brojne teme koje se tiču ugrožavanja ekosistema i biodiverziteta u prirodnim dobrima, odnosno zaštićenim područjima Zapadne Srbije. Bilo je reči o pritisku legalne i ilegalne gradnje na životnu sredinu, izgradnji mini hidroelektrana koje štete biljnom i životinjskom svetu, kao na reci Lim, zatim o sve većoj pojavi divljih deponija koje zagađuju vodotokove i rečne slivove. Problem predstavlja i nedovoljno razvijena mreža rendžerskih službi, čuvara, patrola i izviđača , kao i nedostajuće metodologije u evidentiranju svih negativnih slučajeva po prirodu u zaštićenim područjima. Životna sredina je sve više suočena sa agresivnošću investitora, posebno u pokretanju i izgradnji energetskih sistema , pa gradovi često plaćaju danak sa akcidentima zagađene pijaće vode, u slučaju Užica. Ovu problematiku prati i preobimna i razuđena zakonska regulativa na relaciji upravljač zaštićenim područjem, odnosno država na jednoj strani, i podrška ekološkim NVO i lokalnom stanovništvu na drugoj strani.
-Ovakvi sastanci organizuju se na visokoprofesionalnom nivou i u mnogome pomažu u budućem osmišljavanju programa našeg udruženja. U ovoj godini planiramo da se bavimo uticajem klimatskih promena na biljni i životinjski svet o čemu je takođe bilo reči na Tari. Dobili smo i ideju da nadležnim institucijama predložimo da se planina Cer svrsta u zaštićeno područje, imajući u vidu veliki geografski, prirodni ali i turistički potencijal, kao i malu istraženost i nezaštićenost, istakao je Darko Berić, portparol Udruženja EKOS i novinar za naučnu oblast zaštita životne sredine.
Specijalni rezervat prirode “Zasavica“, čiji predstavnici su takođe bili učesnici, je najbolji primer korišćenja prirodnih potencijala u smislu održivosti resursa ali i razvoj turizma u sremskomitrovačkom kraju. U ovom rezervatu otkriveno je 49 novih vrsta flore i faune samo u 2014. godini, pa je pretpostavka da Srbija tlo prebogatog ali još uvek nedovoljno poznatog biodiverziteta.
-U tome bi dosta mogla da pomogne GIS tehnologija odnosno jedinstveni geografski informacioni sistem. On zapravo predstavlja softver sa bazom podataka i novim informacijama o geografskim i prirodnim odlikama, koje se sakupljaju prilikom istraživanja određenog područja, uz mapiranje problema na toj teritoriji. Na ovaj način ona se drži pod određenom vrstom kontrole i stručnjacima pomaže u nadzoru, kaže Olivera Vasić Kikanović, član EKOS i predsednica Unije ekologa Podrinje sa sedištem u Malom Zvorniku.
Na sastanku je usvojeno jedanaest zaključaka koji bi trebalo da pomognu u boljem regulisanju ove oblasti. Njima se ukazuje na značaj stručne elaboracije i kvaliteta izrade studije uticaja na životnu sredinu prilikom odobravanja investicionih radova u prirodnim resursima. Cilj je da se apsolutno zaštite voda, vazduh , zemljište sa pripadajućom florom i faunom.
-Ove zaključke ćemo dostaviti Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Zavodu za zaštitu prirode, Nadzornim odborima upravljača zaštićenim područjima prirode, skupštinama opština na teritorijama ZPP, Kancelariji Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom, Regionalnom centru za zaštitu životne sredine i Švedskoj razvojnoj agenciji-SIDA. Smatram da smo ovim sastankom načinili veliki korak u nečemu što treba da postane trajni dokument i da ćemo na taj način doprineti da se priroda sačuva i za podmladak, što je suština održivog razvoja, kazao je dr Boban Tomić koordinator projekta i moderator ove edukativne radionice.
Na teritoriji Srbije zakonom su zaštićena 464 područja od posebnog značaja za očuvanje i unapređenje prirode: 5 nacionalnih parkova, 16 parkova prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 71 strogi i specijalni rezervat prirode, 313 spomenika prirode botaničko-dendrološkog, geomorfološkog, geološkog i hidrološkog karaktera i 42 područja sa integralnim kulturno-istorijskim i prirodnim vrednostima (prostori oko nepokretnih kulturnih dobara i znamenita mesta).Ukupna površina zaštićenih područja iznosi 518.200 ha, što čini 5,86% teritorije Srbije i svrstava je u evropske zemlje sa malim udelom prostora pod zaštitom prirodnog nasleđa.
Dvodnevni sastanak predstavlja treću komponetnu-umrežavanje, kao deo projekta “Razvoj inkluzivnog monitoringa u zaštićenim područjima Zapadne Srbije“, u okviru SENSE programa (Program podrške organizacijama civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine ) koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), Kancelarija u Srbiji, uz podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa