5. februar 2015.5. feb 2015.
ODRŽANE RADIONICE ZA SREDNjOŠKOLCE U CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE

U SVETU HAKERA I VEB DIZAJNERA

U Visokoškolskoj jedinici Šabac Poslovnog fakulteta Valjevo Univerziteta „Singidunum“ u sali Centra za stručno usavršavanje na Letnjikovcu u ponedeljak održano je predavanje na temu „Hakerski napadi na globalnoj mreži“. Šabački srednjoškolci imali su priliku da čuju o najnovijim aktuelnostima iz ove oblasti, a pogotovo o upadima albanskih hakerskih grupa koji su politički motivisani.
- Predavanje predstavlja segmente iz predmeta na našem fakultetu poput računarske mreže, internet, informacioni sistemi, zaštita internet informacionih sistema. Uglavnom sva obaranja, tzv. difejsovanja, sajtova kod nas u Srbiji od strane pomenutih hakera su ustvari izazvana nestručnim administriranjem neke računarske mreže ili nekog informacionog sistema. Ovo što se kod nas dešava nisu u pitanju napadi pravih hakera nego ozloglašenih grupa koje se podvode pod terorističke grupe koje vladaju na internetu. Tokom ovog predavanja imali su priliku da saznaju koje sve vrste hakera postoje na internetu, koji su od njih najpoznatiji, šta je pojam samog hakera, šta on predstavlja. To su ustvari dobro obučeni programeri, jako brzi. Uglavnom se na Zapadu tretiraju kao veoma plaćeni ljudi koji rade u poznatim kompanijama i testiraju bezbednost njihovih informacionih sistema ili su uzgred vlasnici nekih svojih privatnih firmi koje se bave zaštitom informacionih sistema. Ovo je uskostručna oblast koja se tiče tzv. brzog programiranja tako da mladi mogu samo čuti šta i kako, videti neke vrste napada, ali dok se ne obrazuju dovoljno u toj oblasti teško šta mogu preduzeti da to spreče ““ rekao je m. sc. Ivan Pantelić.
Cilj ovakvih predavanja je edukacija, obrazovanje mladih, da vide šta je dobro a šta nije.
- Naučili smo neke stvari koje do sada nisam znala. Bilo je zanimljivo. Za ovo predavanje čule smo od psihologa u našoj školi. Htele smo da vidimo i saznamo nešto novo, a nameravamo i da upišemo ovaj fakultet tako da je ovo pozitivno iskustvo doprinelo našoj najverovatnijoj odluci kada je u pitanju dalje školovanje ““ istakla je Kristina Pejović, učenica četvrte godina smera komercijalista Ekonomsko-trgovinske škole.
Veliku pažnju prisutnih privukla je i radionica na temu „Tehnike savremenog veb dizajna“. Svesni činjenice da se danas poslovanje bilo koje firme, preduzeća, ne može zamisliti bez veb sajtova, a samim tim ni bez stručnjaka koji će se o njima brinuti, zanimanje mladih je sve veće za ovu oblast.
- Učenici takvih profila uvek su traženi. Pored potrebe za stručnjacima koji znaju pravilan rad na sajtu danas je, iako vam nije to osnovna struka, preko potrebno da znate ponešto iz ove oblasti. Nećete praviti sebi sajt ali ćete možda morati da ga održavate, postavite vest, tekst i slično. Zato smo želeli da ponudimo jednu ovakvu radionicu kako bi malo zainteresovali mlade, nudeći im priliku da nešto nauče, ali i da im damo dodatne materijale ukoliko žele više da nauče. Veb i grafički dizajn su veoma atraktivni kako za mlade tako i za starije. Kroz ove dodatne kurseve nudimo i dajemo mogućnost i srednjoškolcima da steknu dodatna znanja, ali i da vide koliko je to zanimljivo, da shvate, ukoliko nisu znali, da im se to sviđa i da vide da je to zanimljiva oblast u kojoj bi mogli da se pronađu i jednog dana se bave time. Ako im je osnovna delatnost nešto drugo onda da makar znaju neke stvari i da mogu to da primene kasnije - naglasio je doc. dr Marko Marković.
Predavanje zamišljeno kao kratak uvod u ovu zanimljivu oblast pokazalo je srednjoškolcima dokle su stigli kada je u pitanju njihovo znanje. Isto tako imali su priliku da nauče nešto novo po pitanju povezanosti interneta, savremenih veb sejtova, „računarstva u oblaku“, i uopšte svega onoga što što nude današnji veb sajtovi kojima pristupamo ne samo sa računara već i sa mobilnih telefona, tableta.
- Zahvalni smo našoj školi što nam je omogućila da prisustvujemo ovakvim radionicama i predavanjima jer to nama mnogo znači zbog našeg budućeg posla i zanimanja kojim ćemo se baviti. Pošto smo mi po struci firmopisci, tj. grafički dizajneri, predavanje o veb dizajnu nam je pomoglo zato što se bukvalno bavimo dizajniranjem raznih elemenata grafike. Veb je kao i internet veoma rasprostranjen po svetu tako da mislim da je biti veb dizajner jedno od najtraženijih zanimanja. Zanimljivo je raditi za nekoga ko želi da napravi nešto svoje na internetu a da mu date i svoj lični pečat ““ rekla je Bojana Mitrović, učenica treće godine Škole primenjenih umetnosti.
Ovakav pristup radu sa srednjoškolcima pokazao je da čak i oni, sa najmanje znanja, mogu na veoma lak i zanimljiv način da nauče ne samo osnovne stvari kada je u pitanju ova oblast već i mnogo više kako bi sutra, ma kojim se poslom bavili, mogli da lagano „plivaju“ u vodama koje zovemo internetom.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa