5. februar 2015.5. feb 2015.

SRETENjE GOSPODNjE

U četrdeseti dan po Roždestvu, Presveta Bogorodica je dovela svog božanskog sina u jerusalimski hram da ga, po zakonu Mojsijevom, posveti Bogu i sebe očisti. Tom prilikom u hramu je bio starac Simeon i Ana, kći Fanuilova. Pravedni starac je uzeo Spasitelja u ruke i rekao: “Sad otpusti slugu Tvoga Gospode, jer videše oči moje spasenje Tvoje. Još reče Simeon za Hrista Mladenca: gle, ovaj leži da mnoge obori i podigne u Izrailju.“ Ana, koja je od mladosti služila Bogu postom i molitvama, i sama je poznala Mesiju i objavila jerusalimljanima radosnu vest.
Kad je to saznao car Irod, uveren da se radi o novom caru o kome su mu govorili mudraci sa Istoka, naredio je da ubiju Isusa, no, božanska porodica je već bila na putu za Misir.
Dan Sretenja praznovan je od samog početka, ali je zvanično ustanovljeno 544. godine, u vreme cara Justinijana. O tome je pisao vladika Nikolaj Velimirović: “ U vreme ovoga cara, udari veliki pomor u narod u Carigradu i okolini, tako da je dnevno umiralo više od pet hiljada ljudi. U isto vreme, dogodio se strašni zemljotres u Antiohiji. Videći nemoć ljudskih sredstava, da se te bede otklone, car u dogovoru sa patrijarhom naredi post i molitvu po celom carstvu, a na sam dan Sretenja, uredi velike litije kroz gradove i sela. I Gospod se smilova, te pomor i zemljotres prestanu.“
U Srbiji se 15. februar slavi kao Dan državnosti u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka i kada je, u isti dan 1835. godine, Skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa