5. februar 2015.5. feb 2015.

SVETI TRIFUN I VALENTIN

Sveti velikomučenik Trifun je rođen u trećem veku, u selu Kampasada u Frigiji, od siromašnih i pobožnih roditelja. Pošto je bio je obdaren darom čudotvorstva, mnoge je bolesnike iscelio svojim molitvama. Kad je to čuo car Gordijan, čija je ćerka bila duševno bolesna, pozvao ga je da dođe u Rim da joj pomogne. Posle svih neuspelih pokušaja od raznih lekara, mladi Trifun je uspeo da izleči Gordijanu. Car ga je nagradio mnogim darovima, ali je on sve razdelio siromasima, vrativši se u svoje selo da čuva guske i moli se Bogu. U vreme cara Dekija, sveti Trifun je bio ljuto mučen i na posletku posečen mačem 250 godine.
U zapadnohrišćanskoj tradiciji, istog dana se praznuje sveti Valentin, koji je bio episkop u italijanskom gradu Interamni u trećem veku. Postao je poznat kada je iscelio brata rimskog tribuna, sina poznatog filosofa Kratona.
Prema verovanju, Valentin je svetitelj koji pomaže devojkama nesrećnim u ljubavi. Kada je u starom Rimu, imperator Klaudije II, zaključio da su neoženjeni muškarci bolji ratnici od onih koji imaju žene i porodicu, zabranio je brak mladim muškarcima. Zato je Valentin u tajnosti venčavao mlade parove, dok ga nisu otkrili. Klaudije je naredio da ga ubiju 14. februara 269. godine nove ere. Po legendi, Valentin je pred smrt poslao slepoj tamničarevoj ćerki pismo u kojem se nalazio šafran i zahvalnost na njenoj ljubaznosti, nakon čega je ona progledala.
Običaj da se ovog dana slavi praznik zaljubljenih nije povezan ni sa jednim od ova dva svetitelja, već datira iz vremena antičke Grčke, kada su slavljena božanstva plodnosti i braka.
Predsmrtna molitva
svetog Trifuna
“Gospode Bože bogova i Care careva, Najsvetiji od svih svetih, blagodarim Ti što si me udostojio da završim podvig bez kolebanja. I sad ti se molim, da me se ne dodirne ruka demona nevidljivog, da me ne svuče u dubinu pogibelji. Neka me sveti Tvoji angeli uvedu u krasna naselja Tvoja i učini me naslednikom carstva Tvog željenog. Primi dušu moju i usliši molitvu svih onih koji budu Tebi prinosili žrtve za spomen moj; pogledaj na njih iz Tvog svetog obitališta; daruj im obilne i netruležne darove. Jer si Ti jedini blag i milostiv Darodavac, vo vjeki vjekov, amin.“
(Ohridski prolog, vladika Nikolaj)
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa