5. februar 2015.5. feb 2015.
CRNA BARA

Vanredno zbog neispravne vode

Proglašena vanredna situacija u Crnoj Bari kod Bogatića, zbog neispravne vode za piće. Prema nalazima Zavoda za javno zdravlje u vodi su pronađeni arsen i visok nivo nitrata, veštačkog đubriva koje se koristi u poljoprivredi. Neispravnost vode ne umanjuje se ni kuvanjem.
-Analize vode ukazuju da u vodi ima povećane koncetracije nitrata, gvožđa i fekalija- kaže Aleksandar Firaunović pokret „Zeleni“Bogatić.
Romsko naselje u Bogatiću, nema ispravnu vodu već tri meseca a za ispravnu, moraju dnevno da pređu nekoliko kilometara.
- Snalaze se tako što dovlače vodu od komšija iz drugih ulica, u balonima i flašama. Jednostavno, prepušteni su sami sebi- kaže Brana Kokić predsednik Društva Roma Bogatić.
Zbog zdravstvenih problema koje su imali, Pavlovići sumnjaju da je voda uzrok.
-Mlađi sin mi je imao stomačnih problema a stariji žuticu. Ne znamo da li je od vode- kaže Radiša Pavlović.
U Crnoj Bari, situacija ista. Na osnovu uzoraka Zavoda za javno zdravlje, od 41 uzorka vode u 40 domaćinstava pronađen je povišen nivo nitrata.
-Tek pre mesec dana smo uočili da nema česme sa ispravnom vodom- kaže Zoran Jurišić.
Cisternu sa vodom su dobili ali to ne umanjuje njihovu zabrinutost jer mnogi i dalje konzumiraju neispravnu vodu.
-Najviše nam je zbog dece koja piju ovu vodu a za nas nije bitno- kaže Milan Ognjenović predsednik MZ „Crna Bara“.
Voda u arteskim bunarima, sadrži arsen, zbog čega iz Zavoda za javno zdravlje apeluju, da se može koristiti isključivo za pranje.
-Važno je napomenuti, da je to arsen sa velike dubine i da nema veze sa rudnikom Stolice. Što se tiče nitrata, oni potiču od velike količine đubriva, što je tipično za ravničarske krajeve- kaže doktor Igor Dragičević, specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje u Šapcu.
Konkretno rešenje problema ne postoji i dok se traže alternativni izvori vode za meštane, Crveni krst dopremio je flaširanu vodu za domaćinstva sa starim i socijalno ugroženim stanovnicima.
D.Mićić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa