5. februar 2015.5. feb 2015.
STANjE BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA U KOCELjEVAČKOJ OPŠTINI

VIŠE PAŽNjE SIGNALIZACIJI

U izveštaju usvojenom krajem prošle godine, koji se bavi stanjem bezbednosti saobraćaja, zaključeno je da bi se u opštini Koceljeva više pažnje moralo posvetiti stanju saobraćajne signalizacije.
Prema ovom izveštaju vertikalna signalizacija je u relativno dobrom stanju. Naime, prosečan broj znakova po kilometru ulične mreže je zadovoljavajući dok je na lokalnim i nekategorisanim putevima ispod minimuma potrebnog za bezbedno funkcionisanje saobraćaja.
Nadležni su ocenili da je putokazna signalizacija na teritoriji ove opštine zapostavljena i da najčešće ne odgovara standardima. Najveći nedostaci su uočeni na opštinskim putnim pravcima gde, kako kažu, takva signalizacija u većini slučajeva i ne postoji.
Prošlogodišnje poplave uticale su na drastičnu promenu režima saobraćaja u ovom kraju. Naime, svakodnevno zbog pojačanog intenziteta saobraćaja, nastaju oštećenja na delu uličnog sistema u sedištu opštine, jer je od maja meseca nakon pada mosta i prekida obilaznice saobraćaj u potpunosti preusmeren kroz naseljeno mesto. Nadležni napominju da se kompletan saobraćaj, uključujući i teški teretni, otežano odvija po izmenjenom privremenom režimu preko uličnog sistema koji nije predviđen za ovakvu vrstu saobraćaja. Prema podacima JP Putevi Srbije prosečan dnevni saobraćaj na ovoj deonici puta je više od dve hiljade vozila od čega je veliki broj teških teretnih vozila. Osim urušavanja kolovoza ovakav intenzitet saobraćaja u velikoj meri ugrožava bezbednost svih učesnika, posebno pešaka, imajući u vidu i činjenicu da u jednom delu uličnog sistema ne postoje trotoari. U opštinskoj upravi veruju da će se ovi problemi veoma brzo rešiti jer je u toku izgradnja novog mosta na reci Tamnavi koji će omogućiti normalizaciju saobraćaja na putnom pravcu Šabac- Valjevo, prekinutog još u maju mesecu.
Savet za bezbednost saobraćaja u ovoj opštini prepoznao je bezbednost dece pešaka u saobraćaju kao najbitniji segment, te su stoga posebno analizirani prilazi svim školama i predložene preventivne mere.
U toku prošle godine prema statističkim pokazateljima došlo je do osetnog smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda dok je broj nastradalih i poginulih lica na približno istom nivou. U prvih 11 meseci prošle godine na području koceljevačke opštine dogodilo se 16 nezgoda, što je za pet manje u poređenju sa istim periodom 2013. Jedno lice je poginulo, troje je zadobilo teže a 11 osoba lakše telesne povrede. Statistika takođe ukazuje na činjenicu da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dogodi u dane vikenda.
Odeljenje opštinske uprave nadležno za poslove saobraćaja smatra da se na nivou opštine mora izdvojiti više finansijskih sredstava za rešavanje problema u saobraćaju.
V. Bošković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa