5. februar 2015.5. feb 2015.
POVRAĆAJ NOVCA ZA BEBI OPREMU

POMOĆ RODITELjIMA

Novi rok za predaju dokumentacije za refundaciju PDV na bebi-hranu i opremu traje do 18. februara
Iako je zakonom predviđeno da se novac isplati u roku od 45 dana, u pojedinim slučajevima, roditeljima koji su zahteve predali u julu 2014. godine isplata je kasnila.
-Ne dobiju novac na vreme, ili ne dobiju rešenje na vreme, ili ne dobiju ni jedno ni drugo. To je problem koji se ponavlja, kao da se na njemu ne radi. Takođe, veliki broj roditelja se žali, koji nemaju pravo na povraćaj PDV, jer je taj limit od 80.000 dinara mali i važi bez obzira na broj članova porodice, kaže Angelina Radulović, urednica internet portala Bebac. Uslov za vraćanje novca je da u godini koja prethodi predavanju zahteva, roditelji nisu zaradili više od 998.000 dinara i da nemaju imovinu vredniju od 23,4 miliona dinara.U Poreskoj upravi objašnjavaju da do kašnjenja i izuzetaka u isplati dolazi zato što je u pojedinim slučajevima utvrđeno da građani imaju dugovanja po određenim osnovama, koja je neophodno izmiriti kako bi se ostvarilo pravo na povraćaj PDV na bebi hranu i opremu. Do kašnjenja dolazi i kad dođe do promene broja tekućeg računa, a da o tome nije na vreme obaveštena jedinica Poreske uprave.
Zahtev za vraćanje PDV mogu da predaju roditelji ili staratelji dece do dve godine starosti. Uz zahtev koji popunjavaju i podnose filijali Poreske uprave u mestu prebivališta, trebalo bi da dostave i fiskalne račune i njihove fotokopije. Iznos vraćenog novca može biti najviše 72.756 dinara, a PDV se vraća za kupovinu mleka za decu, kašica, krevetaca, kolica, auto-sedišta i pelena.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa