12. februar 2015.12. feb 2015.
„DISTORZIJE“ STEFANA PETROVIĆA U KULTURNOM CENTRU

VIZUELNI DNEVNIČKI ZAPISI

Posetioci Galerije Kulturnog centra prošlog utorka, 10. februara, prisustvovali su nesvakidašnjem performansu mladog šabačkog umetnika Stefana Petrovića. Student na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu izložbom digitalnih crteža i fotografija pokazao je svoj ležeran, neobavezan i spontan pristup umetnosti koja na prvi pogled izgleda sačinjena od niza refleksija, fragmenata i pokušaja, nedovršenih i nedorečenih projekata najrazličitijih oblika i sadržaja. Sa druge strane, pažljivim posmatranjem, mogli su se prepoznati određeni radovi koji pripadaju istom medijskom i tematskom krugu poput akvarela, fotografije i digitalnih crteža.
- U duhu sada već starog modernističkog iskaza da svako može stvarati umetnost ali da samo umetnost može stvarati neumetnost, ovi radovi Stefana Petrovića kao da su omaž jednoj takvoj orijentaciji i poetici. Kada je počeo da crta na računaru 2012. godine nije imao nikakvu ambiciju ili koncept. Jednostavno je, po sopstvenim rečima, želeo da prenese emociju, određeni utisak, stanje ili situaciju u kojoj se trenutno nalazio. Posle nešto više od dve godine neobavezne i stihijske produkcije, nastala je serija potpuno apstraktnih, arteficijalnih digitalnih radova, kao neka vrsta vizuelnog dnevnika autora. Crtani mišem, brzo, slobodno, ostavljeni u sirovom stanju, ovi radovi predstavljaju svojevrsnu mapu psihičkih stanja, ali ukazuju i na kretanja autorove energije tokom procesa rada ““ rekao je istoričar umetnosti Filip Kovačević.
Sam postupak nastajanja ovih nadasve neobičnih radova mladog umetnika imala je priliku da vidi i šira šabačka javnost. U stvaralačkoj atmosferi, kompjuterski miš vođen umetnikovom rukom, koja je samo predstavljala povezivačku nit između autorovih trenutnih misli, osećanja i raspoloženja, digitalni crtež uz elektronski zvuk dobio je svoj konačni oblik. Odsustvo stroge definicije, oblika, prisutno na odabranim izloženim fotografijama, dalo je utisak „loših“ fotografija što je i bila namera.
- Svi moji radovi koji su ovde izloženi nastali su u periodu pre prošlogodišnjih majskih poplava. Kritičari opisuju moj rad u sadašnjem trenutku kao previše težak, mračan, zamerajući mi što se smanjila ta vatra koju sam imao kad sam tek počeo da se bavim umetnošću. Optimizam je tu, dolazi bolje vreme ““ poručuje Petrović.
Negujući multimedijalni izraz u svom stvaralaštvu Petrović se već četrnaest godina bavi performansom. Namera mu je da sa digitalnih crteža pređe na digitalno slikarstvo. Druga samostalna izložba pokazala je da upravo u tom umetničkom prostoru „prisustva i odsustva“ određenih oblika poetika Stefana Petrovića ima mogućnosti za dalji ozbiljan istraživački rad.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa