12. februar 2015.12. feb 2015.
PROJEKAT „ZDRAVO RASTIMO“ ZAŽIVEO I U OŠ „NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“

DOBRA ISHRANA, JOŠ BOLjA KONDICIJA

U decembru prošle godine šabačka OŠ „Nikolaj Velimirović“ pridružila se realizaciji projekta „Zdravo rastimo“ koji četvrtu godinu za redom sprovode Kompanija „Nestle Adriatic“ i Savez za školski sport Srbije. Odobren od strane Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije ima za cilj edukaciju učenika sedmih razreda o zdravim navikama u ishrani, kao i njihovo podsticanje na povećanje fizičkih aktivnosti.
- Učenici nisu bili baš u početku radosni što će menjati čas fizičkog za neko predavanje. Međutim, to se ubrzo menjalo pošto je edukativni materijal bio propraćen interesantnim filmovima. Na taj način imali su priliku da vide šta i koliko od zdrave hrane treba da unose. Saznali su da li se i koliko pravilno hrane. Mislim da je problem što deca i malo piju vodu. Unos tečnosti, konkretno vode, veoma je mali. Hrane se uglavnom brzom hranom. Ima, naravno, dece i roditelja koja vode računa o tome. Ove radionice su baš osmišljene u konteksu menjanja njihove svesti o načinu ishrane jer su sad u životnom dobu kako stiču tu naviku koja će ih pratiti do kraja života ““ istakao je prof. fizičkog vaspitanja Velimir Jocić, realizator projekta u OŠ „Nikolaj Velimirović“.
Projekat „Zdravo rastimo“ deo je globalne „Nestle“ inicijative pod nazivom „Zdrava deca“ u kojoj je samo u prošloj godini učestvovalo više od 6,9 miliona mladih iz šezdeset osam zemalja širom sveta. U četrdeset dva grada u Srbiji u ovoj školskoj godine programom će biti obuhvaćeno 3.800 učenika. Tokom četiri predviđena predavanja steći će osnovna znanja o pravilnoj ishrani i njenom planiranju, uticaju hrane na telo, a dobiće praktične savete o tome kako ta znanja da primene u svakodnevnom životu.
- Pošto se bavim sportom bila sam dosta informisana o ovoj temi, ali za one koji nisu fizički aktivni ova predavnja su dobrodošla. Saznali smo kako da se zdravo hranimo, kako da napravimo sami svoj način ishrane. Inače, pred svako takmičenje, npr. kada su u pitanju duže staze, imam određenu ishranu. Moram da je ispoštujem najmanje tri dana pre takmičenja. Onda se vratim na normalnu ishranu. Mogu da se odreknem slatkiša i grickalica. Nije mi teško jer nisam zavisna od ničega. Naravno, postaji poneki slatkiš kojeg ne mogu baš sasvim da se odreknem. Preporučila bih mojim vršnjacima, ali i mlađima da treniraju neki sport zato što je to dobro, ali i da se zdravo hrane zato što to povoljno utiče na njihovo zdravlje ““ rekla je Mina Gajić, učenica VII3, uspešna atletičarka na 600, 800 i 1.500 metara, koja se trenutno priprema za Državni kros koji će se održati u Šapcu 14. marta.
Pored Mine oko devedeset njenih vršnjaka iz matične škole prošlo je kroz ovaj projekat čiji se rezultati ankete pre i posle održanih predavanja očekuju narednih dana. Kako je istakao prof. Jocić organizatori ovog nadasve edukativnog projekta, kako za nastavnike tako i učenike, razmišljaju i o njegovoj realizaciji među mlađim uzrastom.
- Nadam se da ćemo saradnju nastaviti i sledeće školske godine. Iskreno, promotivni materijal u našoj školi videli su i učenici drugih razreda tako da su reakcije bile pozitivne posle prvih zbog toga što im se uskraćuje čas fizičkog vaspitanja radi edukativnog predavanja. Čekamo rezultate urađenih anketa nadajući se da ako smo uspeli da makar kod deset posto učenika promenimo svest o ishrani u korist zdrave hrane onda je to veliki uspeh ““ zaključio je prof. Jocić.
U prilog kvalitetu ovog projekta ide i činjenica da su edukativni materijal osmislili stručnjaci iz tima doc. dr sc Darije Vranešić Bender, uz pomoć profesora kineziologije i biologije. Stručnu redakturu uradila je prof. Petrica Ružić iz Društva za ishranu Srbije, dok je za reviziju nastavnih materijala i praćenje rezultata zadužen Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa