12. februar 2015.12. feb 2015.
U KULTURNOM CENTRU REALIZOVANA ZIMSKA AKCIJA DOBROVOLjNOG DAVANjA KRVI

VELIKI ODZIV ŠAPČANA

Prošlog četvrtka Šapčani su svojom humanošću pokazali zašto je Šabac jedan od vodećih gradova u Srbiji kada su u pitanju rezerve krvi. Tradicionalna zimska akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Instituta za transfuziju krvi i Crvenog krsta Šabac okupila je veliki broj davalaca dragocene tečnosti koja je namenjena za lečenje pacijenata u beogradskim institutima i bolnicama.
- Već sedmi put Institut organizuje zimsku kampanju koja je i ovoga puta stigla u Šabac. Sve pohvale za šabački Crveni krst koji je naš strateški partner ali i za grad Šabac koji je animirao građane da se odazovu u velikom broju. Dosta je mladih što je veoma bitno zato što želimo da kod građana stvorimo svest o potrebi i značaju dobrovoljnog davanja krvi. Imamo poseban program edukacije mladih kako bi ih animirali da nam se priključe ali i da postanu svesni tog značaja jer svi mi jednog dana možemo, nažalost, biti potencijalni primaoci krvi. Zbog toga lepo je učiniti ovako dobro delo kako bi pomogli drugima ““ rekao je Dušan Sarafimović iz Instituta za transfuziju krvi.
Priliku da se pridruže u ovoj nadasve humanoj akciji imali su svi sugrađani starosti od osamnaest do šezdeset pet godina. Jedan od njih bio je i šezdesetjednogodišnji Božidar Jovović, nekadašnji radnik Zaštite bilja fabrike „Zorka“, danas penzioner.
- Ovo mi je šezdeset prvi put kako dajem krv. Volim da učestvujem u ovakvim akcijama jer mogu da pomognem onome kome je to potrebno. Takođe pomažemo i sebi i bližnjima jer ako zatreba krv ne moramo ni od koga da tražimo ““ dodao je Božidar.
Akciju je podržao i Sportski savez Šapca, a svoju solidarnost su pokazali i mnogobrojni šabački srdnjoškolci.
- Drugi put dajem krv. Pored humanog čina tu je i ona druga strana davanja krvi koja je značajna za naš organizam. Na ovaj način osvežavamo sopstvenu krv, filtriramo je. Human način a samim tim doprinosimo i našem zdravlju ““ istakao je osamnaestogodišnji Nenad Ranković, učenik Srednje poljoprivrene škole.
Svoj doprinos u prikupljanju sto dvadeset i pet jedinica krvi dao je i tridesetdvogodišnji Dobrivoje Nedeljković.
- Nemam nikakav poriv sem da pomognem drugima. Peti put učestvujem u jednoj ovakvoj akciji i nastaviću dalje ““ rekao je Dobrivoje.
Po rečima Zorana Radukića, saradnika za akcije Crvenog krsta Šabac, u narednom periodu organizovaće se akcija dobrovoljnog davanja krvi u Dobriću, dok je za mart predviđena i prolećna akcija koja će se realizovati u šabačkim srednjim školama.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa