12. februar 2015.12. feb 2015.
vlada srbije

Nema dogovora s Esmarkom

Vlada Srbije odlučila je prošlog utorka da ne potpiše ugovor sa američkim Esmarkom o dokapitalizaciji Železare Smederevo, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je istakao da je Vlada Srbije tu odluku donela na predlog privatizacionog savetnika KPMG i Komisije za model ostvarenja strateškog partnerstva.
Vučić je izjavio da Srbija nije od Esmarka dobila garancije da će se očuvati naš obrtni kapital i da fabrika neće biti ugašena, da neće biti potrošene sve sirovine, a potom fabrika napuštena uz obrazloženje da tržište nije dobro i da bi na takav način izgubili milione dolara i to je glavni razlog zašto do dogovora nije došlo.
Vučić je naveo da je vlasnika Esmarka molio da izađe u susret i dozvoli da Srbija ima pravo supotpisivanja u prvih devet meseci da bismo kontrolisali način trošenja sirovina, nabavke i prodaju čelika.
„Dobili smo odgovor da to prihvataju, tražili smo za svaku transakciju za preko 500.000 dolara. Dobili smo odgovor na dva miliona dolara. Nismo mogli više da izdržimo. Ispunili smo sve obaveze prema MMF, obavestili ih“, rekao je Vučić.
„Prihvatili bismo i cenu od 200 miliona dolara da bude a da kolateral bude naš obrtni kapital, da ga ne spuštaju ispod 100 miliona dolara, da uvek ima sirovina u tom iznosu, nisu prihvatili, rekli su - može 55 miliona dolara, mi smo tražili 70 miliona dolara, onda su rekli - može, ali ako padne ispod toga, imate ponovo pravo subpotpisa i tako“¦tražili smo način da to prihvatimo“, kaže Vučić.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa